Nu op de radio: Archipel Actueel

Middelharnis herdenkt omgekomen vliegers

De bemanning van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Britse bommenwerper is zaterdagmiddag 15 september 2012 herdacht in Middelharnis. In aanwezigheid van familieleden van de omgekomen vliegers is aan de Potterweg een herdenkingspaneel onthuld.

De Lancaster was in de vroege avond van 20 december 1943 op weg naar Duitsland aangeschoten door de Duitse luchtverdediging. Nadat het toestel zich van zijn bommenlast had ontdaan, crashte het vlak voor de deur van boerderij De Torenstee aan de Potterweg in Middelharnis.

Schuur in brand
Hoewel de schuur in brand vloog, konden de bewoners en een deel van het vee worden gered. De zeven bemanningsleden van de Lancaster waren wel op slag dood. Zij zijn begraven op de begraafplaats aan de Hoflaan in Middelharnis.

Oude legervoertuigen
Het herdenkingspaneel is er gekomen op initiatief van de Stichting WO2GO. Het werd onthuld in het bijzijn van famielieleden van de bemanningsleden, uit Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. De onthulling werd opgeluisterd door oude legervoertuigen van Keep Them Rolling.

Laatste bijeenkomst
De Stichting WO2GO, die zich bezighoudt met de oorlogsgeschiedenis van Goeree-Overflakkee, meldt dat dit voorlopig haar laatste grote bijeenkomst was. Door gestegen kosten en teruglopende subsidies zijn soortgelijke evenementen volgens de stichting niet meer haalbaar.

Bron: RTV Rijnmond