Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Middelharnis maakt zich zorgen over vrijwillige brandweer

Gemeente Middelharnis maakt zich zorgen over de positie van de vrijwillige brandweer op Goeree-Overflakkee. De lokale politiekepartij VDB'78 heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 september 2010 een motie ingediend waarin de gemeenteraad zich grote zorgen maakt over de positie van de vrijwillige brandweer op Goeree-Overflakkee binnen de VRR.

 

De overwegingen in de motie waren:
- De vrijwillige brandweer is van oudsher van grote waarde voor de veiligheid op Goeree-Overflakkee.
- De raad grote zorgen heeft over de positie van de vrijwillige brandweer op Goeree-Overflakkee binnen de VRR.
- Dat de VRR niet ontvankelijk lijkt voor de geuite zorgen over de veiligheid door het uitblijven van de toegezegde voorzieningen.
- De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te weinig aandacht heeft voor en te weinig rekening houdt met de specifieke omstandigheden van de kleinere gemeenten binnen het samenwerkingsverband.
- In kleine gemeenten zoals de gemeente Middelharnis en de overige gemeenten op Goeree-Overflakkee de brandweer voor het overgrote deel bestaat uit vrijwilligers en dit een andere benadering vraagt van de brandweertaak.
- Het beleid van de VRR zich vooral lijkt te richten op de beroepsbrandweer binnen de grote gemeenten waaronder o.a. Rotterdam, Spijkenisse en Capelle ad IJssel;
- De invloed op de besluitvorming van een kleine gemeente binnen het bestuur van de VRR gering is, zoals recent is gebleken bij de begrotingsbehandeling.
- De overheadkosten een substantieel deel innemen van de totale kosten voor de VRR en deze kosten geen directe bijdrage leveren aan de vergroting van de veiligheid van onze burgers.

De ingediende motie werd raadsbreed aangenomen en er werd uitgesproken dat de VRR de noodzaak van het wezen en het functioneren van de vrijwillige brandweer in de kleine kernen moet onderkennen. Aan het college werd gevraagd de overwegingen onder de aandacht te brengen van de overige gemeenten binnen de VRR en het bestuur van de VRR.