Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Moderne windmolen in de schijnwerpers

De meningen over moderne windmolens in het landschap verschillen. Maar wie een dezer dagen de verlichte molen- en boerderijenroute rijdt kan aangenaam verrast worden. Twee windturbines aan de Blaakweg in Nieuwe-Tonge staan in de schijnwerpers en het effect is prachtig.

Vanaf de dorpen is het effect heel subtiel zichtbaar en maakt nieuwsgierig. Dichterbij gekomen is het een beetje griezelig, want wat is daar gaande in die diepe duisternis? Wanneer je eenmaal onder de molen staat is het sprookjesachtig. Bovenin draaien de verlichte wieken tegen de donkere nachtlucht met daar omheen de sterren in het heelal. Op de mast worden prachtige foto's geprojecteerd van de agrarische omgeving. Akkers met diepe voren. Balen hooi in glimmend plastic. Afgewisseld met gedichten van de Reizende Dichters.

Wanneer je houdt van schoonheid is een bezoek aan deze presentatie absoluut de moeite waard. De route is gedurende drie weken in september 2011 verlicht op donderdag, vrijdag en zaterdag. Voor verdere informatie over de Verlichte boerderijen- en molenroute zie www.verlichteboerderijen.nl.