Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Molenorganisaties verontrust over beleid provincie

De besturen van acht molenorganisaties in de provincie Zuid-Holland hebben met verontrusting kennisgenomen van de door Gedeputeerde Staten van de provincie vastgestelde Beleidsvisie Cultureel Erfgoed 2013-2016. De organisaties hebben zich in een schrijven gericht tot Provinciale Staten. Met 119 molens beheren deze organisaties ruim de helft van de 220 molens in de provincie.

Het schrijven is geproduceerd in overleg met de Vereniging De Hollandsche Molen in Amsterdam, de landelijk overkoepelend organisatie. De beleidsvisie komt op woensdag 22 augustus 2012 aan de orde in de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving. De heer C. Bakker, voorzitter van de Simav, zal in deze vergadering als inspreker een toelichting geven op de zorgen van het 'molenveld'. De molenbeheerders hebben overigens grote waardering voor het tot heden gevoerde beleid. Volgens de Vereniging De Hollandsche Molen heeft Zuid-Holland tot nu toe het beste molenbeleid van Nederland. "Dat willen we zo houden", aldus de molenorganisaties in deze provincie.

Ongenoegen
In de gezamenlijke brief wordt het ongenoegen uitgesproken over het feit dat Gedeputeerde Staten de molenbeheerders als belangrijke partners niet hebben betrokken bij het opstellen van de beleidsvisie. "Niet zozeer de provincie als wel de vrijwilligers in het veld houden de Zuid-Hollandse molens in stand. Valt de betrokkenheid van hen weg dan zal er óf meer gemeenschapsgeld in onderhoud en restauratie gepompt moeten worden óf het molenbestand zal hard achteruitgaan."
Met nadruk wordt in de brief aangegeven dat er op dit moment niet om meer geld wordt gevraagd, maar wel om een aanpassing van de regelgeving. Het is namelijk zo dat molenbeheerders bij toekomstige restauraties moeten voorzien in vijftig procent cofinanciering. Dat wil zeggen dat op zijn minst de helft van de restauratiekosten uit eigen middelen moet worden bijgepast.

De briefschrijvers vinden dat 'een onmogelijke opgave' omdat molens, vanwege hun bestemming als historisch werktuig, nauwelijks enig economisch rendement hebben.
"Wij als molenorganisaties weten dankzij particuliere fondsen, loterijgelden en eigen fondswerving de nodige middelen bij elkaar krijgen. Inkomsten uit huur en exploitatie zijn er nauwelijks, waardoor het eigen aandeel bij restauraties nooit meer kan zijn dan tien tot vijftien procent."

De meeste molens zijn gelegen in de buitengebieden waardoor er minder draagvlak is en er geen mogelijkheden voor bijvoorbeeld crowdfunding zijn. Herbestemming van molens is uiterst moeilijk vanwege hun inrichting als historisch werktuig dat op grond van de Monumentenwet is beschermd en hun vaak geïsoleerde ligging in het polderlandschap.

Nekslag
Er zullen ook in de toekomst grootonderhoud en molenrestauraties nodig zijn. De gezamenlijke organisaties waarschuwen dat de uitvoering van die werkzaamheden onmogelijk worden als de provincie vasthoud aan de norm van 50 procent cofinanciering. Dit voorgestelde beleid is, zo wordt gevreesd, de nekslag, waardoor dat wat in de afgelopen jaren is opgebouwd, verloren dreigt te gaan.

Overleg gevraagd
De briefschrijvers willen in overleg met het provinciaal bestuur om gezamenlijk tot een nieuw molenbeleid te komen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het niet om meer geld gaat, maar om een andere besteding van beschikbare middelen.
In de brief wordt ook aandacht gevraagd voor de ondersteuning van alle molenbezitters door de provinciale molenconsulenten. Hun werk komt in de beleidsvisie van Gedeputeerde Staten niet aan de orde. "Komt er een einde aan deze ondersteuning dan dreigt veel van de opgebouwde deskundigheid verloren te gaan", aldus de Zuid-Hollandse molenorganisaties, die ook op dit punt in overleg willen met Gedeputeerde Staten.

De brief is ondertekend door Kees Bakker, voorzitter van de SIMAV. Hij doet dat mede namens de besturen van:

  • Molenstichting Goeree-Overflakkee
  • Rijnlandse Molenstichting
  • Stichting tot Instandhouding Molenviergang van de Tweemanspolder te Zevenhuizen
  • Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
  • Stichting De Schiedamse Molens
  • Stichting Molens Binnenmaas
  • Stichting Molenviergang Aarlanderveen.