Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nederland leest, Nederland debatteert

Na een succesvolle periode van vier weken met allerlei activiteiten werd op vrijdag 14 november 2008 de landelijke leesbevorderingsactie 'Nederland Leest' afgesloten. Voor het derde jaar op rij organiseerde de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta als slotevenement een jongerendebat rondom het centrale boek.

In de bibliotheek van Brielle debatteerden leerlingen uit de hoogste klassen van de RGO Middelharnis en het Maerlant College Brielle met en tegen elkaar aan de hand van stellingen over 'Twee Vrouwen' van Harry Mulisch.

De leerlingen hadden zich, met hulp van hun leraren Nederlands, erg goed voorbereid en in een snel tempo werd op de stellingen gereageerd. Het niveau was hoog, zelfs Griekse en Latijnse spreekwoorden kwamen aan de orde, net als citaten uit het boek van Mulisch. Het debat bleef levendig en was voor het publiek leuk om te volgen. Dit was tevens te danken aan de debatleider Henk Weltevreden die alle debaters prikkelde om te reageren en ook goed kon doorvragen. De teams deden niet voor elkaar onder en de jury had het erg moeilijk met het kiezen van de beste debater. De leerlingen waren zelfs zo enthousiast dat toen de jury zich terugtrok om te bepalen wie ging winnen, zij nog aan de hand van reservestellingen doordebatteerden. Zes leerlingen kwamen volgens de jury duidelijk in aanmerking voor de titel, namelijk Tristan Harms, Tessa Visser, Willem Dekker, Luc Mastenbroek, Sophie Dogterom en Corwin Prinsen. Met duidelijke, op de persoon toegesneden argumenten gaf de voorzitter van de jury aan waarom juist deze leerlingen absoluut bij de top hoorden. Het werd erg spannend want toevallig kwamen drie debaters van het Maerlant en drie debaters van de RGO. De verschillen waren dit jaar erg klein, maar de uiteindelijke winnaar werd Corwin Prinsen van de RGO Middelharnis. Hij kon de wisselbeker mee naar Middelharnis nemen en kan zich voor een jaar 'beste debater Nederland Leest' noemen.