Nu op de radio: Weekendmix

Nieuwe speeltuin en trapveldje voor Herkingen

Foto behorende bij Nieuwe speeltuin en trapveldje voor Herkingen
Foto behorende bij Nieuwe speeltuin en trapveldje voor Herkingen
Foto behorende bij Nieuwe speeltuin en trapveldje voor Herkingen

De voortekenen waren al gunstig maar op donderdag 25 oktober 2012 kwam het verlossende woord van de gemeenteraad in Dirksland: Herkingen krijgt een nieuwe speeltuin met trapveldje. Tijdens een informatieve bijeenkomst werd het plan dinsdag 23 oktober 2012 gepresenteerd aan de inwoners waarna twee dagen later in de gemeenteraadsvergadering unaniem voor werd gestemd.

In verenigingsgebouw Ons Huis waren namens gemeente Dirksland wethouder De Jong en beleidsmedewerker Sociale Zaken en Welzijn Mathy Baijens aanwezig om bewoners te informeren over hoe de speeltuin en het trapveldje eruit gaan zien en hoe het voortraject is verlopen. Momenteel moet de jeugd van Herkingen het doen met een speeltuin waar al jaren alleen het hoognodige onderhoud wordt gedaan, speeltoestellen kapot zijn en de zandbak eigenlijk niet meer geschikt is voor gebruik.

Samenwerkende verenigingen
Hoog tijd dus voor een grondige opknapbeurt, dacht speeltuinvereniging De Krammer. Dit viel samen met de zogeheten dorpsschouw die de dorpsraad van Herkingen deed waarin de verloederde speeltuin werd bezocht en ook de vraag van de jeugd naar een trapveld naar voren kwam. Tegelijk ontstond bij voetbalvereniging VVH'55 het idee om meer voor het dorp te doen. De twee verenigingen vonden elkaar en trokken samen op met als resultaat dit plan voor een gloednieuwe speeltuin en een aangrenzend trapveld. Naast het huidige hoofdveld van VVH'55 bevindt zich nu een trainingsveld. Dit krijgt de functie van een trapveldje terwijl aan de kant van de Oranjestraat de speeltuin moet verrijzen. Aan de randen worden alle bomen en struiken weggehaald om meer plek te maken en ook komen hier ballenvangers en een geluidsarm hek te staan om overlast voor omwonenden te beperken.

Voor het plan is een investering nodig van ongeveer 90.000 euro welke de gemeente wil halen uit de verkoop van de grond van de huidige speeltuin in de Krammerstraat. Ook gaan de schommel en twee wipkippen mee uit de oude speeltuin, de rest van de nieuwe plek wordt opgevuld met onder meer een combinatietoestel, een twisterspel en enkele nieuwe schommels. De al bestaande pannakooi wordt in het midden van de speeltuin geplaatst.

Enige mogelijkheid
Onder de aanwezigen in de zaal waren, naast een tiental kinderen dat zich verheugt op de nieuwe speelplek, ook veel ouders en omwonenden. Er was, ondanks enkele kritische vragen over het verdwijnen van de struiken en de toegankelijkheid van het trapveldje, alom bijval voor het idee. Zowel de speeltuin- als voetbalvereniging maakten bovendien duidelijk dat dit het beste is wat er op dit moment mogelijk is en er verder geen plekken in het dorp zijn waar een trapveld gerealiseerd kan worden. Voorzitter Inga Markus van de speeltuinvereniging vertelt: "We hebben ons twee jaar in allerlei bochten gewrongen om dit voor elkaar te krijgen en het is dit of helemaal niets. Nu kan het nog net voor de herindeling tot stand komen." Namens de voetbalvereniging spreekt secretaris Jan van Dijk van een win-winsituatie. "Als op zaterdag kinderen in de speeltuin aan het spelen zijn, kunnen ze in onze kantine terecht voor wat drinken of chips. Daar profiteren wij dan van."

Foto 1 en 2: Plan nieuw speelveld
Foto 3: Huidige speeltuin