Nu op de radio: Weekendmix

Nieuwe vogelobservatiehut op de Ventjagersplaten

Begin december 2009 is Staatsbosbeheer begonnen met de bouw van een nieuwe vogelobservatiehut op de Ventjagersplaten. Dit was nodig omdat de oude hut 'De Visarend' door een wegreconstructie niet meer bereikbaar was. Deze hut is inmiddels verwijderd.

De Ventjagersplaten liggen ten oosten van Den Bommel en ten noorden van de verbindingsdam tussen het Hellegatsplein en Goeree-Overflakkee. Het is een groot waterrijk natuurgebied, waar voor natuurliefhebbers bijna altijd wel interessante vogels te spotten zijn. De topmaanden zijn augustus, september en oktober, als ook de Visarend op de Ventjagersplaten te zien is. In die maanden komen natuurliefhebbers uit alle hoeken van het land naar de Ventjagersplaten om deze fraaie vogel te observeren. Verder is er in die maanden veel vogeltrek en staat het water laag. Op de droogvallende platen zijn dan veel steltlopers te zien.

De bouw van de nieuwe vogelobservatiehut is inmiddels afgerond. Bezoekers zijn welkom. Zij zullen geen spijt krijgen van hun bezoek. Het uitzicht is zeer de moeite waard.

De nieuwe hut is als volgt bereikbaar:
Neem de N59. Op het eiland Goeree-Overflakkee, afhankelijk van welke kant u komt, de eerste / laatste afslag Den Bommel - Ooltgensplaat, ga richting den Bommel. Op de Schaapsweg, na restaurant Hoezemoos rechtsaf de Oudelandseweg op. Deze weg helemaal uitrijden tot u niet verder kunt. Daarna kunt u over een halfverhard pad langs het bos rijden. Parkeren kunt u op een klein parkeerterrein aan het eind van dit pad. Het is dan nog 500 meter lopen naar de hut, die via enkele overstapjes over rasters bereikbaar is.

Het was niet eenvoudig om de financiering van de nieuwe hut rond te krijgen, maar door een grote financiële bijdrage van Rijkswaterstaat is dat toch gelukt. Een naam verzinnen was niet moeilijk. Dat wordt net als bij de oude hut 'De Visarend'.