Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nieuwjaarstoespraak gemeente Dirksland

Burgemeester S. Stoop sprak tot alle aanwezigen tijdens de traditionele nieuwjaarsontmoeting die dinsdag 4 januari 2011 plaats vond in de Schakel te Dirksland.

Onderstaand de toespraak die de burgemeester hield:

Betrokkenheid!

Goede wensen

Fijn dat u vanavond naar De Schakel in Dirksland gekomen bent voor de traditionele Nieuwjaarsontmoeting. Graag wisselen we aan het begin van het jaar wensen uit.

Daarom wens ik u vanaf deze plaats alle goeds toe voor 2011: gezondheid, voorspoed, volharding en doorzettingsvermogen, zowel voor u persoonlijk als voor hen die bij u horen in de kring van gezin, familie of werk. Moge de zegen van de HEERE God op ons werk rusten. Vanavond zijn we hier omdat we op een of andere manier iets met de gemeente of gemeenschap van Dirksland hebben. U toont in elk geval betrokkenheid bij de gemeente!


Terugblik op 2010

Voor een terugblik over 2010 is het niet zo moeilijk om voor het openbaar bestuur de thema's te kiezen. Het afgelopen jaar stond in het teken van verkiezingen. De al geplande verkiezingen waren die voor de gemeenteraden op 3 maart en de niet geplande werden noodzakelijk door de val van het vierde kabinet Balkenende na die lange nacht van 19 op 20 februari.

Met het memoreren van deze gebeurtenis wordt tegelijk duidelijk dat 2010 het jaar van politieke onrust en instabiliteit is geworden. Na de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen voor de PVV in Almere en Den Haag was te verwachten dat deze bijzondere politieke beweging een stevig stempel zou gaan zetten op de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. De kiezers bezorgden Nederland op die dag een ingewikkelde uitslag, die na enkele informatieronden uiteindelijk leidde tot de vorming van het minderheidskabinet-Rutte/Verhagen. Een unicum in de Nederlandse naoorlogse parlementaire geschiedenis.

Ik zie er vanaf om nog een aantal algemene zaken uit 2010 op te halen. U hebt er in de achterliggende week via allerlei media uitgebreid kennis van kunnen nemen. Vast staat dat iemands kijk op de gebeurtenissen heel erg bepaald wordt door zijn eigen rol of betekenis.


Dirksland in 2010

De belangrijkste verandering in het gemeentebestuur in 2010 had te maken met de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel de verschuiving in aantallen slechts gering was, omdat er drie zetels van kleur verschoten, was de personele verandering van grotere betekenis: er kwamen vijf nieuwe leden in het gezelschap van dertien. Of in andere termen: de fracties van de ChristenUnie en het CDA werden geheel vernieuwd, de fractie van de VVD voor de helft en die van de SGP voor een kwart.
De uitslag van de verkiezingen had ook consequenties voor de politieke en personele samenstelling van het college van burgemeester en wethouders. Er kwam een coalitieakkoord tot stand onder de titel Geïnspireerde visie, gezamenlijk bestuur. De PvdA moest ruilen met het CDA. Tegelijk kwam hiermee een eind aan de politieke loopbaan van wethouder Gerrit Robijn. Behalve het coalitieakkoord werd er ook een raadsactieprogramma opgesteld, waarin de raad aangaf op welk moment men wil beraadslagen over bepaalde onderwerpen c.q. wat er van het college over een bepaald onderwerp verwacht wordt. Het college heeft in september een reactie gegeven en heeft tegelijk zijn eigen werkprogramma aan de raad aangebonden; de titel ervan is: "Stabiel en Geloofwaardig".

Genoemde documenten vormen dus een belangrijk spoorboekje voor de raadsperiode die naar verwachting loopt tot eind 2012. Dat dit niet de gebruikelijke vier jaar beslaat, heeft uiteraard alles te maken met de geplande herindeling. Dat onderwerp vereiste in 2010 heel veel tijd van bestuurders en politici. Voor het gemeentebestuur van Dirksland was woensdag 13 oktober 2010 een belangrijk moment. Op die dag besloten Provinciale Staten om het Herindelingsadvies vast te stellen en aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te sturen. De provincie handelde daarmee precies in lijn met de wensen van de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. Ik kom op dit onderwerp later nog terug.

Er zijn enkele vermeldenswaardige onderwerpen.

Maatschappelijke zaken
* De raad stelde een beleidsplan voor de volksgezondheid vast. 
* In de raad werd een aantal keren gesproken over de zorgelijke financiële situatie bij werkvoorzieningschap Binnenhof en het bijbehorende werkbedrijf.
* De raad stemde in met een meerjarenplan cultuurparticipatie. 
* Na een aanbestedingsronde kwam er een nieuwe leverancier voor de hulpmiddelen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Ruimtelijke zaken
* De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan voor het woningproject Bloemenhof vast. De geplande woningen zijn al verkocht.
* Voor het dorpsgebied Dirksland en voor het gebied Smalle Gooye werden bestemmingsplannen in procedure gebracht.
* Het verkeerscirculatieplan voor Dirksland werd vastgesteld. Een paar maanden geleden zijn het systeem van eenrichtingsverkeer en de blauwe zone daadwerkelijk ingevoerd. We horen door de bank genomen positieve reacties, zeker nadat duidelijk werd dat de houders hun ontheffing voor de eerste keer niet hoefden te betalen. 
* De intergemeentelijke ruimtelijke structuurvisie voor Goeree-Overflakkee en de onderliggende bedrijfsterreinenstrategie en detailhandelsvisie kwamen tot besluitvorming. Ook de regionale inbreng in de Provinciale Structuurvisie werd op een aantal punten gehonoreerd. 
* Er werden gelukkig nieuwe stappen gezet in de planvorming voor het Hart van Dirksland.

Bestuurlijke zaken en financiën
* De werkwijze van de Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee is positief geëvalueerd.
* Er was discussie over de manier waarop gemeenschappelijke regelingen zoals het ISGO en de Veiligheidsregio moeten bezuinigen.
* Het kwaliteitshandvest en de servicenormen werden vastgesteld en ingevoerd.
* De crisisorganisatie voor de vier gemeenten werd in de steigers gezet en beoefend.
* Er is veel aandacht besteed aan het verbeteren van onze website.

Ogenschijnlijk zijn er weinig nieuwe aangelegenheden. Toch is het iedere keer weer verrassend om te constateren hoeveel er voor een kleine gemeente in beweging is.

Verwachtingen voor 2011

Het politieke moment van 2011 ligt waarschijnlijk allereerst bij de verkiezingen voor leden van Provinciale Staten op 2 maart. Zoals al vaker het geval is geweest, worden deze verkiezingen nu al gedomineerd door de landelijke politieke situatie. Het lijkt alleen maar te gaan over de vraag of de partijen die het kabinet steunen ook in de Eerste Kamer een meerderheid behalen. De grotere gevestigde partijen zetten daartoe hun "kanonnen of mastodonten" in. Ik ben zeer benieuwd waar dit alles toe zal leiden. Ik hoop echter ook dat de verkiezingen ook nog over provinciale thema's gaan, al zeg ik er bij dat ik daar ook een persoonlijk belang bij heb. We moeten nog veel energie steken in betrokkenheid van de kiezers bij de verkiezingen.

Dit jaar is het EUROPEES JAAR VAN HET VRIJWILLIGERSWERK. Ik wil daarom vanavond het belang van vrijwilligerswerk onderstrepen. Dat wordt op heel veel manieren gedaan. Ik denk aan de vele vrijwilligers in de sector van zorg en welzijn. Zonder hun inzet zou het voor de professionals die daar hun best doen, veel moeilijker zijn om met plezier vorm en inhoud te geven aan de dagelijkse opgaven. Ik denk aan de vrijwilligers in het ziekenhuis, in Geldershof, in hospice Calando, in Mauritshof. Zij zijn in al hun vezels betrokken op hun activiteiten. Ik noem deze namen puur als illustratie.
Ik denk ook aan de vrijwilligers bij onze sportverenigingen, zonder wie er amper gespeeld zou kunnen worden. Zij tonen betrokkenheid, vaak bij onze jongeren.

Een heel andere categorie wordt gevormd door onze brandweermensen. Zij hebben er een paar dagen geleden mede voor gezorgd dat we de jaarwisseling zijn doorgekomen. Dank daarvoor! Zij zijn betrokken op onze veiligheid. (Even een zijspoor: mijn dank geldt ook onze mensen van de buitendienst, die de door anderen veroorzaakte rommel weer snel hebben opgeruimd en die ook trouwens in de achterliggende weken met sneeuwval en vorst de belangrijkste doorgaande wegen begaanbaar hielden).
Last but not least denk ik ook aan de leden van onze drie dorpsraden. Ik vind het geweldig dat zij willen bijdragen aan de leefbaarheid van onze woonkernen en willen meedenken over de manier waarop zaken kunnen worden verbeterd. Zeker in de aanloop naar de gemeentelijke herindeling wordt de positie van de dorpsraden belangrijker. Daar gaan we in de loop van dit jaar ook inhoudelijk ons op beraden. U zult er meer van horen.

In de komende jaren gaan we er voor zorgen dat de gemeente Dirksland op een goede manier voorbereid is om in 2013 op te gaan in de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Daarnaast is er natuurlijk een aantal projecten dat de aandacht zal vragen. We gaan besluiten nemen, soms voorwaarden scheppen voor anderen. Het vraagt in elk geval betrokkenheid van velen!

Ik noem willekeurig de volgende zaken.

Bestuur en financiën
* We bouwen verder aan een interactieve website, waardoor meer producten via internet kunnen worden afgenomen.

Ruimtelijke zaken
* We gaan het bestemmingsplan voor het centraal kantoor van CuraMare en bijbehorende parkeervoorziening in procedure brengen.
* Dat geldt ook voor het bestemmingsplan voor de Zuidrand van Dirksland (verschillende typen woningen en zorgwoningen). 
* We gaan het bestemmingsplan Hart van Dirksland afronden en de procedure voor de omgevingsvergunning voortvarend ter hand nemen.
* We gaan het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijvenpark Watertoren afronden.
* We gaan zorgen dat de aanleg van de uitbreiding van de sportvelden wordt uitgevoerd.
* We onderzoeken op welke manier het aanzien van het centrumgebied van Herkingen kan worden verbeterd.
* Zodra de provincie gereed is met een milieueffectrapport gaan we voortvarend het bestemmingsplan aanpassen voor de verbetering van de N 215 tussen Dirksland en Melissant. In maart zal hierover voorlichting worden gegeven.
* Nadat er door de staatssecretaris voor natuur duidelijkheid is verschaft over de toekomst van Deltanatuur willen we de discussie over de eventuele functiewijziging van de Zuiderdieppolders afronden.

Maatschappelijke zaken
* We gaan als uitvloeisel van het visiedocument over levensloopbestendig wonen een concreet uitvoeringsprogramma gestalte geven.
* We gaan het subsidiebeleid voor welzijn en cultuur voor de periode tot en met 2013 vaststellen.


Voorbereiding op de herindeling

Ik had beloofd terug te komen op de aanstaande gemeentelijke herindeling. Misschien vraagt u zich af waarom dat moet, omdat er zoveel over gezegd en geschreven is. Dat is inderdaad het geval, maar toch...We zijn er te nauw bij betrokken om het verder maar op zijn beloop te laten.

Rond de zomer is er een startnotitie over de aanpak van de herindeling naar de gemeenteraden gestuurd. Na het besluit van Provinciale Staten is er een Stuurgroep ingesteld die een plan van aanpak heeft opgesteld, dat naar de gemeenteraden is verzonden. Daarin staat beschreven welke stappen er gezet moeten en zullen gaan worden om er voor te zorgen dat de nieuwe gemeente op 1 januari 2013 startklaar is.

De eerstvolgende belangrijke stap, waarop wij geen invloed hebben, is de indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer door minister Donner. Ik hoop en verwacht dat hij dit uiterlijk in de eerste helft van dit jaar zal gaan doen.

Ogenschijnlijk is twee jaar nog lang, maar de planning in het plan van aanpak laat zien dat er de komende periode heel veel werk verzet zal moeten worden. Allereerst zal er zicht moeten komen op het profiel van de gemeente. We zullen daarvoor inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen consulteren. We zoeken naar een breed draagvlak voor een goede missie. Ook hier pleit ik dus voor betrokkenheid!

Op dit punt moet me wel iets van het hart. Er is in de achterliggende jaren een intensieve discussie geweest tussen voorstanders en tegenstanders van gemeentelijke herindeling. Dat is een goede zaak geweest, zolang men met elkaar in gesprek is over de feiten. Ik heb echter ook gemerkt dat de discussie veelal ook ging over beelden en veronderstellingen of ongefundeerde verwachtingen. Mijn oproep over uw hoofden heen is: laten we, nu het kabinet nadenkt over het indienen van een wetsvoorstel, deze fase definitief achter ons laten en alle energie steken in het in de steigers zetten van de nieuwe gemeente. Dat is veel vruchtbaarder dan een achterhoedegevecht voeren, dat per saldo verliezers oplevert. We hebben elkaar hard nodig! Ook in de nieuwe gemeente zullen de inwoners van onze dorpen goede buren moeten blijven.

Het helpt ons echt niet verder als met droge ogen beweerd wordt dat "de winkels in de dorpskernen op zondag open zullen zijn". Ik heb op dit eiland nog nooit iemand horen pleiten voor openstelling van winkels op zondag. De stelling gaat dus over een non-issue. Of zou men de campingwinkels aan de westkant op het oog hebben?

Er is nog een stelling die ontmaskerd moet worden. "Er worden weinig tot geen investeringen meer gedaan voor de recreatie in Goedereede. Alle nieuwe ontwikkelingen en onderhoud gaan in Oostflakkee plaatsvinden." Ik zie uw gefronste wenkbrauwen. Je wrijft toch je ogen uit als je het nog een keer leest. Kort en goed: deze stelling raakt kant noch wal. Iedereen die goed nadenkt, weet zeker dat de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee één van de schitterende iconen, namelijk recreatie en toerisme aan de zeekust, zal willen versterken en uitbouwen in plaats van verloren laten gaan.

Ik zou zo nog een tijdje kunnen doorgaan om bij wijze van spreken de tien misverstanden over herindeling van commentaar te voorzien. Natuurlijk zie ik heus wel dat aan een gemeentelijke herindeling nadelen verbonden zijn. Ik ben er van overtuigd dat de voorstanders beslist niet zijn uitgegaan van de gedachte: "Kom, je hoort heel veel over schaalvergroting, laten we ook eens een duit in het zakje doen." Integendeel. We zijn er van overtuigd geraakt dat onze gemeente te klein en te kwetsbaar is om de uitdagingen voor de komende 25 jaar zelfstandig van een antwoord te voorzien. We hebben een stevige en robuuste gemeente nodig, die op basis van eigen kracht zaken voor de inwoners van een schitterend gebied kan realiseren. Een nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee biedt de uitgelezen kans om de gezamenlijke ambities vorm te geven. Ook of misschien wel juist in een tijd, waarin de gemeenten staan voor omvangrijke bezuinigingsopgaven. Laten we er de komende jaren gezamenlijk de schouders onder zetten om te zorgen voor de start onder de juiste condities. Ik hoop op veler betrokkenheid. Het is nu onze verantwoordelijkheid om voor 2011 voor de gemeente actief te zijn en tegelijk de dingen te zien in het perspectief van 2013. Daarom: de handen uit de mouwen.