Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Nieuwjaarstoespraak Oostflakkee

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Oostflakkee op maandag 3 januari 2011 sprak burgemeester Heijkoop de aanwezigen toe en blikte hierbij onder andere terug op een jaar waarin veel is gebeurd binnen de gemeente. 

Onderstaand de toespraak: 

Dames en heren, jongelui

Allereerst wil ik iedereen een heel goed en gelukkig Nieuwjaar toewensen in zowel persoonlijk als zakelijk opzicht. Heel plezierig dat u in groten getale hier aanwezig bent om zo elkaar het beste toe te wensen.

Als burgemeester en als gemeentebestuur voelen we ons primair verantwoordelijk voor het welbevinden van onze eigen inwoners. Toch moeten we de invloed van de gemeentelijke overheid niet overschatten, want heel veel waar we mee te maken hebben of mee te maken krijgen, wordt bepaald door andere overheden zoals provincie, rijk maar ook Europa. En heel veel trends voltrekken zich zelfs helemaal buiten het overheidsdomein.

Toch is het goed om regelmatig om je heen te kijken wat er elders buiten de gemeentegrenzen plaatsvindt en wat daarvan mogelijk de effecten zijn voor onze gemeente en haar inwoners en hoe je daar het beste op kan inspelen.
Laten we eerst terugkijken in onze gemeente en dan valt het op het grote aantal verdrietige gebeurtenissen in Ooltgensplaat, zoals het noodlottige ongeval waarbij een peuter werd overreden door een vrachtwagen. Verder vrij snel erna het tragische treffen vanwege een mogelijke vete wat leidde tot de dood voor de een en een blijvende TBS voor de ander. Ook hier zijn twee families blijven getekend. Verder een familie die hun dochter, schoonzoon en kleinkinderen verloren bij een ongeval in Frankrijk. Tevens nog een ernstige vechtpartij en een jongen van 23 jaar die betrokken was bij een ernstig ongeval op de N59 waar drie mensen uit Stad aan het Haringvliet omkwamen en een zeer ernstig gewond.
Heel veel verdriet en rouw in zo'n kleine gemeente.

Laat ik kort noemen wat nog steeds van grote invloed is geweest de afgelopen jaren zoals de bankencrisis, toch een regelrechte ontgoocheling voor velen die heilig in de degelijkheid van de banken geloofden. Vervolgens een financiële crisis mede vanwege de enorme bedragen die overheden in banken stopten om het financiële systeem in stand te houden. Verder een wereldwijde economische crisis met effecten op werkgelegenheid, volstrekt stagnerende economische groei of soms zelfs krimp. Hierop volgend sterke bezuinigingen bij de Rijksoverheid vanwege de grote financiële injecties maar ook vanwege sterk teruglopende belastinginkomsten. Bezuinigingen volgen en treffen burgers, bedrijven, maar ook overheden zelf, zo zijn de bijdrage voor gemeente- en provinciefonds ook verlaagd en dat vraag veel van de Nederlandse Gemeenten. Dat bezuiniging op cultuur en natuur verder gaan dan bijvoorbeeld zorg, onderwijs en minima, leidt tot heel verschillende onderdelen. Het gemeentebestuur prijst zich echter gelukkig dat we dit jaar niet hebben hoeven te bezuinigen op datgene wat het welzijn van de inwoners direct raakt. Unaniem heeft de raad een sluitende begroting vastgesteld, zonder dat lastenverhoging noodzakelijk was. Wel is bezuinigd op de ambtelijke organisatie en verder is gekozen voor een meer realistisch onderhoudbeleid. Er zullen echter keuzes gemaakt moeten worden voor de komende jaren. Tegelijkertijd zeg ik erbij dat een beleid van alleen maar op de winkel passen niet aan de orde kan zijn en ga later aangeven waarom.

Dames en heren,
Eerst dan wat dichter bij huis en meer recent het verloop van de jaarwisseling. Was dit in het verleden een grotere bron van irritatie en zorg vanwege vernieling en overlast die soms zelfs met inzet van de ME moest worden opgelost, nu kunnen we overal spreken van een rustig en vaak gezellig verlopen jaarwisseling met bijna geen vernielingen. In onze gemeente is het beter om te investeren in het organiseren van feesten dan dat je ME inzet. Inzet van de laatste, soms echt noodzakelijk, leidt bij ons alleen maar tot een soort competitie zonder winnaars.

(het aantal geregistreerde incidenten tijdens de nieuwjaarsnacht)
 
9 2011
13 2010
18 2009


Ik wil allen die een bijdrage hebben geleverd aan een goed verlopen jaarwisseling dan ook hartelijk bedanken. Organisatoren van de feesten, politie, brandweer, beveiliging, medewerkers van de buitendienst, gemeente en de interne spil bij de gemeente, de heer Kieviet. Heel veel irritatie van de bewoners over vernielingen e.d. is voorkomen en het positieve aanzien van de gemeente wordt hiermee gediend.  De kosten van zo'n hele organisatie rondom oud en nieuw moeten niet worden onderschat, met name de beveiliging bij de feesten is best duur. Om deze reden hebben we samen met de politie cursussen georganiseerd die vrijwilligers in staat stellen zelf een deel van de beveiliging en voorkoming van de ordeverstoring ter hand te nemen. We zijn als gemeente erg blij dat de vrijwilligers ook op deze manier met ons willen samenwerken en hun vrije tijd willen inzetten voor de gemeenschap.
Een ander aspect van de overheidsservice wat ik wil benoemen betreft het beleid t.a.v. de gladheidbestrijding. De langdurige sneeuwval en bevriezing hebben de zoutvoorraden dramatisch doen slinken. Veel gemeenten kwamen opnieuw zout tekort. Ook de gemeente Oostflakkee is selectiever gaan strooien. Alle hoofd- en buitenwegen en plaatsen met een extra risico blijven gestrooid worden maar veel straten in de bebouwde kom maar mondjesmaat. Aan de orde is ook wat is de taak van de overheid en wat zou je kunnen rekenen tot verantwoordelijkheid van de burger zelf. Te denken valt aan de trottoirs. Velen doen dit al gewoon zelf in hun directe omgeving.  Ouderen of minder validen zijn hiertoe vaak niet in staat en zijn ook het meest kwetsbaar als voetganger. Mogelijk dat we elkaar meer kunnen helpen, laten we elkaar erop wijzen, mogelijk moeten we als gemeente dit ook meer stimuleren.

Afgelopen jaar hebben 2 x verkiezingen plaatsgevonden. Voor de gemeenteraad met als gevolg een nieuwe partij met 2 zetels en een geheel nieuw college. Verder 2e kamer verkiezingen, waarbij de PVV de meeste stemmen behaalde in onze gemeente. Gevoelens van onvrede in de samenleving hebben ook in onze gemeente hun weg gevonden. Los van welke politieke voorkeur dan ook kan je feitelijk vaststellen dat een aantal grotere partijen de aansluiting met de kiezers zijn kwijtgeraakt.

Wat de herindeling betreft is de zogenaamde Arhi-procedure afgelopen jaar formeel opgestart. Gemeenten worden dan geacht mee te werken aan de voorbereiding voor een nieuwe gemeente. Binnenkort - dit kwartaal - willen we met elkaar een plan van aanpak vaststellen waarin wordt aangegeven wat we gaan doen om 1 januari 2013 als één gemeente te functioneren.

Het is jammer dat het draagvlak in Goedereede nog steeds heel beperkt is. Tot op heden wordt een zogenaamd 2 sporenbeleid gevoerd wat ik heel redelijk vind. Dit wil zeggen: op landelijk niveau je verzetten tegen de herindeling en dat is legitiem want 1e e 2e kamer moeten nog instemmen, maar tegelijkertijd lokaal, regionaal gewoon meewerken conform de bedoeling van de wet Ahri.
De geruchten dat de raad van Goedereede zich hier mogelijk aan zou willen onttrekken geloof ik niet op voorhand, temeer daar partijen als de SGP en ChristenUnie volgens hun beginselen hogere overheden volgen behalve wanneer het zwaarwegende ethische kwesties betreft. Herindeling is niet zo'n kwestie.
Een belangrijk onderdeel wat in de nieuwe gemeente tot zijn recht moet blijven komen is de eigen identiteit van dorpen, kernen en buurtschappen. Hoe dit precies moet, wordt nog uitgewerkt. Wel willen we hierop vooruitlopen door dodenherdenkingen per dorp te laten plaatsvinden.

Dames en heren,
Zoals ik aangaf is de verleiding groot om in tijden van bezuiniging en op weg naar een herindeling pas op de plaat te maken wat betreft nieuwe ambities. Ik vind dit risicovol en waarom? Vanwege het zogenaamde verschijnsel krimp, dat wil zeggen, daling van de inwoneraantallen. Ontwikkelingen zoals die in Friesland, Groningen en Drenthe al enige jaren plaatsvinden met hele negatieve gevolgen voor de voorzieningen, scholen, verenigingen, vrijwilligers, brandweer enzovoort en hoe sneller dit proces verloopt, hoe negatiever de gevolgen van de gemeente wat aantrekkelijkheid betreft.

Goeree-Overflakkee wordt in provinciale nota's ook gezien als een krimpgebied, terwijl gebieden rondom Rotterdam en tussen Den Haag en Rotterdam worden gezien als groeigebieden. Ik betwijfel of dit zo zal gaan plaatsvinden; ik vind het in elk geval heel ongewenst voor ons eiland. En of het zo gaat verlopen zoals de provincie voorspelt, ligt aan onszelf. Wat vindt de woonconsument het aantrekkelijkst?
- nieuwe vinex-achtige wijken rondom de grote steden?
- of wonen in een aantrekkelijk dorp op 20-25 minuten rijden van het stedelijk gebied, de Rotterdamse Regio?
Heel goed inspelen op de woonwensen is hierbij van essentieel belang. Zo werden 2 weken terug in Dirksland op een zaterdagmorgen een project van 26 starterswoningen in 2,5 uur verkocht. Kenmerkend voor dit project was het zeer nauwgezette inspelen op de wensen van de bewoners.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we er echt in slagen onze dorpskernen, kaaien, havens en historische gebouwen aantrekkelijk te doen zijn, dat mensen hier willen wonen en dat we niet krimpen maar zelfs een beetje kunnen groeien. Een mooi dorp met goede voorzieningen is goed voor deze nieuwkomers maar ook en vooral voor de bestaande inwoners en hun verenigingen enzovoort.

Verder valt het op dat we als eiland een natuurlijke bescheidenheid hebben: doe maar gewoon, dan doe je gek genoegd. Toch is dat soms misplaatst. Andere regio's timmeren hard aan de weg. Drechtsteden met West-Brabant, Schouwen Duivenland  enz. Daarom ben ik blij dat er draagvlak is bij de vier gemeenten, maar ook breed bij het bedrijfsleven om ons eiland gezamenlijk te promoten als een eiland waar je goed kunt wonen, werken en recreëren. Daarom zeer de moeite waard hierop in te zetten. Ik weet het, dit kost geld en formatie, maar groei levert geld op en krimp precies andersom.

Tenslotte wil ik stilstaan bij onze vrijwilligers, dat zijn er heel veel en zij zijn in hoge mate bepalend voor het welbevinden en de levendigheid in onze dorpen. Het is goed mensen in het zonnetje te zetten die een grote bijdrage hebben geleverd in dit opzicht. Zo zijn ook dit jaar de volgende Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt:

Bijzondere Gelegenheden:
Lid Nelly van Dijke         afscheid raadslid                                                           
Ridder Piet van de Ree afscheid raadslid                                                         
Lid  J. van de Nieuwendijk afscheid vrijwillige brandweer
Lid De heer Timmerman afscheid kerkrentmeesters Ned.Herv.kerk na 40 jaar
Lid      De heer C. Neels afscheid kerkrentmeesters Ned.Herv.kerk na 40 jaar
Lid      De heer P. van Dijk afscheid schooldirecteur Nobelaer + 40-jarig jublieum
 
Algemene Gelegenheid
Lid Mevr. C. Winkels de Waal  Afscheid + 35 jaar jubileum vrijwilligster peuterspeelzaal
Lid  Mevr. C. Klem-van Kempen Afscheid en jubileum Ned. Hervormde Kerk


En verder gemeentepenningen aan:

Bronzen gemeentepenning
De heer J. Geluk   43 jaar lid Voetbalverening en 25 jaar bestuurslid
De heer J. van den Doel  30-jaar vrijwilliger tennis Westrak Oude-Tonge
Mevrouw D. Winkels  25 jaar vrijwilliger bibliotheek Oude-Tonge
 
Zilveren gemeentepenning
De heer G.J. van der Valk,  afscheid wethouder gemeente Oostflakkee
Mevrouw P.W. 't Hoen,   afscheid wethouder gemeente Oostflakkee

En verder 2 Carnegie Heldenfonds ere-medailles aan:
31 mei           : uitreiking Erepenning in zilver van het Carnegiefonds voor
C. van den Tonnekreek voor heldendaad tijdens WSNramp 1953
14 december : uitreiking Erepenning in zilver van het Carnegiefonds voor
P. van den Ouden voor heldendaad tijdens WSNramp 1953

Tenslotte is onlangs als vrijwilliger van het herfstseizoen, de heer B.L Simonis te Oude-Tonge verkozen.

Dames en heren,

U heeft ze al horen spelen bij binnenkomst, graag een applaus voor Die Grevelinger Musikanten. Al sinds de jaren tachtig zijn deze groep enthousiaste muzikanten actief. Sinds vorig jaar zijn zij in deze nieuwe outfit gestoken. Onder meer de stichting Welzijnsfonds Oostflakkee heeft hen daar financieel bij geholpen. Dames en heren, u ziet er piekfijn uit mag ik wel zeggen.

De muzikanten spelen nu kort nog wat muziek. Ondertussen krijgt u een drankje uitgereikt van het personeel van t Buurthuus. Daarna wil ik graag met u proosten op een nieuw jaar.