Nu op de radio: Archipel bij nacht

NLGO trekt zich terug uit beleidsgroep glastuinbouw

Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee heeft zich (in de persoon van Jos Hendriks) teruggetrokken uit de Bestuurlijke Begeleidingsgroep Grootschalige Glastuinbouwlocatie Oostflakkee. Aanleiding hiertoe is het concept resultaat van een inrichtingsonderzoek (Werkboek inrichtingsplan glastuinbouw Oostflakkee) door Bureau Nieuwegracht.

De NLGO heeft zitting genomen in deze begeleidingsgroep om zicht te houden op de ontwikkelingen met betrekking tot de plannen rondom de glastuinbouw in Oostflakkee en om de dreigende aantasting van het landschap zo beperkt mogelijk te houden, zo niet te voorkomen.

Echter bij het uitkomen van het concept inrichtingsonderzoek is de NLGO geschrokken van de (nieuwe) invulling die gegeven is aan een glastuinbouwlocatie in deze regio. Drie van de vier inrichtingsvoorstellen blijken hierin buiten het eerdere zoekgebied te liggen. Eén er van geeft daarbij zelfs het beeld van verspreidliggend glas, iets wat de provincie juist wil tegengaan. Het vierde voorstel ligt grotendeels, (maar ook een klein deel nog op grondgebied van de gemeente Middelharnis) wel binnen het zoekgebied, maar lijkt op kaart vergelijkbaar met de invulling van netto 400 ha (i.p.v. de bedoelde 200 ha). Deze uitkomsten lijkt de NLGO dermate ongeloofwaardig, dat de vereniging meent geen enkele medeverantwoordelijkheid te willen hebben voor een dergelijke aanpak.

Het lijkt er op dat de provincie Bureau Nieuwegracht met een onduidelijke opdracht aan het werk heeft gezet. Onbegrijpelijk en verspild overheidsgeld. Ook van een businessplan, zoals dit in de eerste aankondiging van de bijeenkomst, op 18 februari 2010, is aangekondigd, hebben zij niets teruggevonden.
In het licht waarin momenteel landelijk ook onderzoek (Cie. Nijkamp naar herstructureren, saneren, concentreren, innoveren, transformeren) wordt gedaan, lijkt het de NLGO verstandiger eerst de resultaten van dat onderzoek af te wachten.