Nu op de radio: Archipel bij nacht

Oefening dijkwachten op Goeree-Overflakkee

logo-hdOp donderdag 3 februari 2011 houdt waterschap Hollandse Delta een grote oefening voor alle dijkwachten op Goeree-Overflakkee. De dijkwachten inspecteren dan de dijken en het waterschap demonstreert een bestrijdingsmaatregel.

De hoge waterstanden in de Maas en Rijn van de afgelopen maand maken maar weer eens duidelijk hoe kwetsbaar Nederland is. De zorg voor veilige dijken is dan ook van groot belang om Nederland te blijven beschermen. En dus ook de inwoners van Goeree-Overflakkee. Nu en in de toekomst.

Daarom heeft Hollandse Delta een professionele dijkbewakingsorganisatie van meer dan 700 mensen. 550 mensen zijn betrokken vrijwilligers. In tijden van hoog water of zeer slecht weer patrouilleren ze over de dijken en functioneren ze als de ogen en oren van het waterschap. Elk jaar oefenen de dijkwachten om goed voorbereid te zijn op hun taak.

Tijdens deze oefening zal op de dijken patrouille worden gelopen en wordt geoefend met communicatiemiddelen. Daarnaast wordt er op één plek geoefend met de uitvoering van een zogenaamde bestrijdingsmaatregel. Dit betekent dat er schade aan een dijk is ontstaan die gerepareerd moet worden om verder problemen te voorkomen.

De oefening op Goeree-Overflakkee maakt onderdeel uit van een serie dijkbewakingsoefeningen. Op de eilanden Voorne-Putten, Eiland van Dordrecht, Hoeksche Waard en IJsselmonde worden later in februari en maart grote oefeningen gehouden.