Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Ook in Oostflakkee een burgercomite Herindeling Nee

Lang heeft het er op geleken, dat de herindeling op Goeree-Overflakkee een gelopen race was. Het geweld waarmee ex-gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls de herindeling er doordrukte -daarbij geholpen door een paar burgemeesters die geen kans voorbij lieten gaan om te laten zien waarvoor ze ingehuurd zijn - was van een zodanige aard, dat burgers in Oostflakkee amper reageerden. Het werd gebracht als een natuurramp die je niet kon ontlopen.

In Oostflakkee werd één avond georganiseerd in de Grutterswei waarop burgers hun mening konden spuien. Burgemeester Heijkoop - en in navolging van hem de raad - deed het voorkomen alsof dit zo ongeveer het toppunt van democratische besluitvorming was. Niets is natuurlijk minder waar. Zo'n gemanipuleerde avond waarop de gewone burger niet verschijnt / niet durft te verschijnen, laat staan durft te spreken, is alleen maar een laag bij de grondse truc om gewenste zaken er door te drukken. De opstelling van de burgemeester, die hier is neergezet om zaken in de gewenste richting te sturen is nog te begrijpen, maar die van de raad helemaal niet. De raadsleden wekken de indruk namens de burgers te spreken, maar dat doen ze niet, want ten tijde van de raadsverkiezing had geen enkele partij een duidelijk standpunt in zijn programma over herindeling. En dus kan geen enkele partij claimen dat zij namens kiezers hierover (bindende) uitspraken mag doen. En toch doen ze dat, uit de hoogte, tot op het arrogante af. Ze zeggen nog net niet: "Wij zullen wel denken voor die domme burgers" (maar ze denken dat wel). En ze hebben het lef niet alle kiesgerechtigde burgers naar hun mening te vragen (en dat zou echt democratisch zijn!)

Kijk nou naar de VLO: in de krant en op hun site roepen ze dat de inwoners hun standpunten kenbaar moeten maken bij alle belangrijke ontwikkelingen. Als voorbeeld noemen ze het vliegveldje.
Prachtig! Maar het opheffen van de je eigen gemeente is zeker geen belangrijke ontwikkeling want daarover willen ze de stem van de burgers niet horen. 't Doet sterk denken aan de wijze waarop de Nederlanders het recht werd ontnomen een mening te geven over Europa na het eerste, duidelijke nee. Geen referendum. Angst voor de mening van het volk. En dat speelt ook in Oostflakkee. Vooral niks vragen, want 't zou zomaar eens nee kunnen worden: Angst.

Maar ondertussen is er een nieuwe regering en die zegt heel duidelijk: Alleen herindeling als de bevolking dat wil. En er is een nieuw provinciaal akkoord waarin alle gemeentelijke herindelingen worden afgeblazen, behalve die op Goeree Overflakkee. Vreemd en onacceptabel. Het Europese handvest, art. 5, staat gemeentelijke herindelingen niet toe zonder de burger daarover nadrukkelijk te raadplegen. Minister Donner heeft inmiddels een aantal herindelingen/fusies afge-blazen, o.a. in Renswoude en Mook.
De kosten rijzen nu al de pan uit, maar in tijden van grote economische crises en noodzakelijke bezuinigingen zeggen onze raadsleden ja tegen volstrekt onduidelijke en onbeheersbare uitgaven. We praten over minimaal 25 miljoen euro aan frictiekosten.

Maar het tij keert en een groep burgers van Oostflakkee wenst zich niet als lammeren naar de slachtbank te laten leiden. Deze groep wil aan alle kiesgerechtigde burgers in Oostflakkee binnen enkele weken middels een voorgedrukte zienswijze de vraag voorleggen of men zich kan vinden in een herindeling of juist niet.

Vrijwilligers gezocht
Om dat goed en vlot te laten verlopen zoekt het burgercomité Herindeling Oostflakkee Nee mensen, zakenlieden en particulieren in alle kernen en in de buitengebieden. Deze vrijwilligers moeten willen helpen met het verspreiden van het benodigde drukwerk en de voorgedrukte zienswijzen. En ze moeten willen functioneren als inleveradres.

Geef u op en help mee om een duidelijke tegenstem te laten horen. Het is nog niet te laat. En bedenk: Elke gehoorde tegenstem is belangrijk, want minister Donner gaat rondom de zomer een beslissing nemen. Hij is al goed op de hoogte van de standpunten van Goedereede. Als daar ook nog eens duidelijk tegengas komt uit Oostflakkee dan komt de herindeling plotseling in een heel ander daglicht te staan.

Help mee met NEE. Help mee met Herindeling Oostflakkee NEE. U kunt u melden bij ondergetekende, maar doe dat het liefst zo snel mogelijk.

R. Maliepaard
Telefoon: 0187-642938
e-mail: r.maliepaard1@chello.nl