Nu op de radio: Archipel bij nacht

Oostflakkee wil groei, groen en kwaliteit in 2030

De afgelopen weken heeft de gemeente Oostflakkee de gemeenteraad en de klankbordgroepen uit de verschillende dorpskernen drie mogelijke toekomstscenario's voorgelegd. Zowel raadsleden als inwoners gaven in grote lijnen aan vooral groei, groen en kwaliteit te willen in de toekomst. Op basis van hun inbreng wordt nu een voorkeursscenario uitgewerkt. Dit scenario zal naar verwachting eind april worden voorgelegd aan alle inwoners van de gemeente.

Scenario's
In de maanden november 2007 tot en met februari 2008 heeft adviesbureau Royal Haskoning aan de hand van de thema's wonen, werken, welzijn en recreatie/toerisme drie mogelijke toekomstscenario's uitgewerkt. In de scenario's is geprobeerd extremen weer te geven, zodat tijdens de bijeenkomsten discussie zou ontstaan over bepaalde elementen uit de verschillende scenario's.

Scenario 1 kreeg de naam "In Oostflakkee kan het". Grootschalige projecten op het gebied van werkgelegenheid worden opgepakt, gebouwd wordt voor nieuwe inwoners en dan met name voor de werkbevolking, economische activiteiten worden gericht op de transportstromen tussen Rotterdam, Antwerpen en Brabant en grote recreatieve slecht weer voorzieningen kunnen worden aangelegd. Het voorzieningenaanbod in de kernen zal fors verbeteren. Dit scenario gaat uit van een groei van 10.500 naar 16.000 inwoners.

Scenario 2 kreeg de naam "Groei, groen en kwaliteit". Kennisintensieve bedrijven met relatief hoogopgeleide werknemers worden aangetrokken, er wordt onder meer gebouwd voor nieuwe werknemers en voor senioren die zich hier willen vestigen. Het landschap wordt aantrekkelijker gemaakt met natuur en dijkbeplanting en met toegang tot de bestaande natuur. Toeristen en recreanten profiteren hiervan, er komen groene woon- en werkmilieus en de leefbaarheid in de dorpskernen wordt verbeterd. In dit scenario wordt uitgegaan van een groei van 10.500 naar 14.000 inwoners.

Scenario 3 kreeg de naam "Kleinschalig vooruit". Dit scenario gaat uit van een relatief kleine groei van 10.500 naar 11.000 inwoners. Bestaande bedrijventerreinen in de dorpskernen worden opgeknapt, er wordt kleinschalig gebouwd voor de eigen bevolkingsgroei, voorzieningen worden afgestemd op minder mobiele mensen en op gebied van recreatie worden de bestaande kwaliteiten in de natuur beter benut.

Bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten van zowel de gemeenteraad als de klankbordgroepen werden de drie scenario's uitgebreid besproken. Ieder scenario was op een groot bord beschreven en werd door een medewerker van Royal Haskoning mondeling toegelicht en 'gepromoot'. De aanwezigen konden met fictief geld op ieder scenario hun voorkeuren aangeven. Achterop de papieren geldbriefjes konden zij hun motivering schrijven. Zowel bij de gemeenteraad als bij de klankbordgroepen kwam duidelijk naar voren dat de speerpunten in scenario 2 "Groei, groen en kwaliteit" de meeste voorkeur kregen. Dit scenario moet dan echter wel aangepast gaan worden met enkele onderdelen uit scenario 1 en 3.

Behoud van de leefbaarheid in de dorpskernen, toename van recreatie en toerisme door gebruik te maken van bestaande natuur en deze toegankelijker te maken en bouwen voor jongeren en senioren waren veel voorkomende opmerkingen. Ook vond op beide avonden enige discussie plaats over het belang van werkgelegenheid. Alle aanwezigen waren het erover eens dat de werkgelegenheid in Oostflakkee moet toenemen en dat de uitgaande pendel van het eiland moet afnemen. Echter over het soort werkgelegenheid bestaan verschillende meningen. Zo is uitvoerig gesproken over grootschalige bedrijvigheid en over glastuinbouw, maar ook over werk in de toeristische en recreatieve sector. Opgemerkt werd in ieder geval dat gekeken moet worden naar werk voor hoger opgeleiden, zodat meer jongeren in Oostflakkee blijven wonen. Ook is er zorg over passendheid van grootschalige ontwikkelingen in het landschap. Verder werd aangegeven dat de gemeente wel inkomsten moet genereren om een scenario als "Groei, groen en kwaliteit" te kunnen realiseren. Een optie hiervoor zou bijvoorbeeld grootschalige glastuinbouw kunnen zijn, maar ook landgoederen, recreatieve slecht weer voorzieningen en viskwekerijen zouden hiervoor kunnen zorgen.

Vervolgtraject
De komende maand is adviesbureau Royal Haskoning bezig met het uitwerken van een voorkeursscenario. Dit scenario is gebaseerd op de inbreng van de raadsleden en de inwoners uit de klankbordgroepen. Begin april wordt dit scenario behandeld in de gemeenteraad. De bedoeling is dat de raadsleden tijdens deze avond hun mening geven, zodat eventuele opmerkingen nog kunnen worden meegenomen. Eind april wordt het uiteindelijke scenario tijdens een Publieksdag voorgelegd aan alle belangstellenden uit de gemeente. Eventuele opmerkingen die tijdens deze avond naar voren komen, zullen worden verwerkt in het scenario dat terugkomt in de definitieve Toekomstvisie 2030. Naar verwachting zal de toekomstvisie in het voorjaar 2008 zijn afgerond.