Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Open Brief Eén Goeree-Overflakkee

Foto

Maandagochtend 15 december 2008 bezochten de commissaris van de Koningin, de heer Franssen, en gedeputeerde Evertse Goeree-Overflakkee. Bij die gelegenheid is aan de provinciale delegatie én de vier burgemeesters een Open Brief aangeboden die oproept tot de vorming van één eilandelijke gemeente. Adri Schipper sprak namens de initiatiefgroep.

Ondernemers en organisaties uit het maatschappelijk middenveld menen, vanuit hun professionele en maatschappelijke betrokkenheid bij Goeree-Overflakkee, dat de vorming van één eilandelijke gemeente noodzakelijk is om te kunnen blijven zorgen voor een vitale en daadkrachtige regio.

De heer Franssen sprak zijn belangstelling uit voor de ontwikkeling van een inhoudelijke en integrale visie op de toekomst van Goeree-Overflakkee. De bestuurskracht van de regio is daarvan een onderdeel. Daarover wordt nu gesproken en moeten ter wille van de vitaliteit van de regio keuzes worden gemaakt. De heer Franssen meldde verder de open brief in het college van Gedeputeerde Staten te zullen bespreken.

De Open Brief, met een oproep voor een rondetafelgesprek over Eén Goeree-Overflakkee staat hieronder gepubliceerd. Wilt u in contact komen met deze initiatiefnemers dan kan dat via 1goereeoverflakkee@gmail.com of 1goereeoverflakkee, p/a Postbus 98, 3240 AB Middelharnis.

Open Brief en Uitnodiging
'Eén Goeree-Overflakkee, je kunt er niet omheen!'
Goeree-Overflakkee 15 december 2008
Open Brief en Uitnodiging aan de Commissaris van de Koningin en de bestuurders van eilandelijke Gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee
Geachte heer Franssen, geachte Bestuurders,
Graag nodigen wij u en uw bestuurlijke collega's op ons eiland uit voor een rondetafelgesprek over één Goeree-Overflakkee. Deze bijeenkomst wordt begin 2009 georganiseerd door samenwerkende ondernemers, particulieren en bestuurders van maatschappelijke organisaties op ons eiland, verenigd in "Eén Goeree-Overflakkee, je kunt er niet omheen".

Waar gaat het om?
Samen met u - en naar wij hopen ook met onze lokale gemeentebestuurders - willen wij van gedachten wisselen over de wijze waarop ons eiland efficiënter en toekomstgericht kan worden bestuurd. In vele informatiebijeenkomsten en toekomstavonden in de regio hebben wij onze visie gegeven, wij brengen die nogmaals indringend onder úw aandacht.
Wat is de situatie?
Vier gemeenten op één eiland? Is dat nog van deze tijd? Zijn we zo voldoende toegerust voor de 21e eeuw en de uitdagingen waarvoor de regio staat? Ons eiland vormt een geografische eenheid en er wonen nog geen 50.000 mensen. Regionale vitaliteit, bundeling van kennis en slagvaardigheid zijn nú nodig.

Waarom moet het anders?
Er is nu enkele jaren ervaring opgedaan met bestuurlijke samenwerking binnen ISGO-verband. Ons gaat dat niet ver genoeg. Altijd worden belangrijke gemeenschappelijke ISGO-thema's weer teruggelegd bij individuele gemeenten. Daar domineert het suboptimale belang. Niet het belang van ons eiland als geheel staat in de lokale Raad voorop, het lokale belang domineert. Dat vervaagt en vertraagt de ontwikkeling van gemeenschappelijke visie en besluitvorming tot die soms zelfs stagneert. Voor regionale initiatieven moet immers de medewerking worden verworven en behouden van vier gemeenten. Thema's zoals veiligheid, bereikbaarheid, (bedrijfs-)huisvesting, landschap en economische en sociaal vitale ontwikkeling van onze regio vragen om een brede, daadkrachtige aanpak. Die overschrijdt onze huidige gemeentegrenzen en vraagt om één eendrachtige eilandelijke bestuursagenda. Datzelfde geldt voor het overleg met hogere overheden en bovenregionale samenwerkingsverbanden. De tweede Maasvlakte komt er aan, die wetenschap alleen al moet voldoende zijn om de gemeentelijke handen ineen te doen slaan om een eendrachtige toekomstgerichte regionale bestuursagenda op te stellen. Bundel kennis, kracht en kunde voor één vitaal Goeree-Overflakkee.

Besturen kan toch eenvoudiger! Slagvaardiger!
De maatvoering van onze bestuurlijke indeling is te krap. Het voelt als een eiland op vier benen in te krappe schoenen: ze knellen en lopen elkaar in de weg. Wij vinden dat ons eiland daardoor nog niet klaar is voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Grote inspanningen en investeringen in leefbaarheid en economie zijn hard nodig om de vitaliteit van de regio te vergroten en om een balans te zoeken in sociale, economische en ecologische ontwikkelingen. De thema's zijn bekend: duurzame economische ontwikkeling, ouderenzorg, gezondheidszorg, leefbaarheid van kleine kernen, ict-infrastructuur, kwaliteitsverbetering natuur en landschap, recreatie en toerisme, werkgelegenheid, betaalbaar wonen voor jong en ouder. Er zijn vele goede nota's en notities beschikbaar. Maar nu: geen woorden maar daden!

Onze inzet: één Goeree-Overflakkee
Onze inzet voor een rondetafelgesprek over "Eén Goeree-Overflakkee" is één eiland, één gemeente. Dat is efficiënter, vitaler en daadkrachtiger. Eén eilandgemeente hoeft volgens ons niet ten koste te gaan van lokale voorzieningen of het eigen karakter en de identiteit van de veertien woonkernen, het buitengebied en het eigen karakter van Goeree-Overflakkee. Wij denken dat er draagvlak is voor één gemeente als dat besturen vitaler, effectiever en daadkrachtiger maakt. Dat hebben we al meermalen bewezen. Goeree-Overflakkee telde in de 19e eeuw nog 13 gemeenten, in de 20ste eeuw 4 gemeenten met het ISGO als samenwerkingsverband. De 21e eeuw maakt ook de laatste stap in dit integratieproces noodzakelijk. Ter herinnering: het initiatief voor de ontsluiting van ons eiland, de Haringvlietbrug (1964), ging uit van de toenmalige bestuurders en verantwoordelijken.

Het Provinciebestuur heeft aangegeven initiatieven van onderop af te wachten, maar wilt u toeschouwer blijven wanneer de wedstrijd verzandt? Waar gemeenten en waterschappen in heel Nederland fuseren en integrale veiligheidsregio's ontstaan, mag het bestuur van ons eiland niet achterblijven. Immers: wie niet meespeelt, wordt weggespeeld! Bestuurlijk werkt ons eiland al samen. Waarom niet de volgende stap naar één gemeente?
Laten we samen eens goed kijken naar de ‘ Kaart van Goeree-Overflakkee'. Al die gemeentegrenzen, hebben we die nu echt nodig? Wij horen graag uw mening en die van uw bestuurlijke collega's op ons eiland.
We roepen op tot integrale samenwerking nu het nog niet te laat is.

Het initiatief: Eén Goeree-Overflakkee, je kunt er niet omheen!
Wordt gesteund door Goeree-Overflakkeese Ondernemers en Organisaties. Reageren:
1goereeoverflakkee@gmail.com.