Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Oud & Nieuw: Maak er een feest van!

logopolitieNog maar een paar weken en dan gaan we het nieuwe jaar in. Een feest wat groots gevierd wordt. Helaas hebben we ieder jaar weer te maken met mensen die de jaarwisseling aangrijpen om zich te misdragen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen werkt ook dit jaar (2009) de politie weer veel samen met onder andere de verschillende gemeenten, justitie, en de brandweer.

In 2008 heeft de samenwerking goed uitgepakt. De jaarwisseling is betrekkelijk rustig verlopen. Iedereen die zich geroepen voelde strafbare feiten te plegen werd gelijk aangehouden. Het strenge beleid heeft geleid tot 86 aanhoudingen voor onder meer vernieling, brandstichting en het gooien van vuurwerk naar personen.   

Net als vorig jaar zet de politie extra mensen in tijdens de jaarwisseling. Naast de geüniformeerde agenten zijn er ook agenten in burger op de been. De plekken waar vaak vernield wordt, de zoge-naamde risicolocaties, worden met de jaarwisseling extra gecontroleerd. Ook werkt de politie dit jaar weer met bodycams. Dit zijn camera's die agenten op hun lichaam of kleding dragen. Naast de body-cams wordt vanaf dit jaar ook een aantal politievoertuigen uitgerust met een camera. In de eerste plaats worden deze middelen ingezet om geweld tegen de politie te voorkomen. Daarnaast kunnen de beelden die met de camera's gemaakt worden later gebruikt worden voor bijvoorbeeld het herkennen van verdachten.

Ook om te voorkomen dat vernielingen worden gepleegd zet de politie actief middelen in. Zo worden de mensen die vorig jaar rond de jaarwisseling zijn aangehouden, nu op voorhand al benaderd en de komende tijd extra in de gaten gehouden. Ook mensen bij de politie bekend zijn als vernieler worden benaderd. Net als vorig jaar is er rekening gehouden met extra aanhoudingen rond de jaarwisseling en wordt er weer ingezet op een snelle afhandeling hiervan. Tot slot wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk schade op de vernielers te verhalen.

Aan u als bewoner vraagt de politie extra alertheid. Bent u getuige van een incident en is de dader nog in de buurt? Bel dan het alarmnummer 112. Heeft u foto's van een incident gemaakt, dan kunt u ons deze samen met melding via 0900-8844 sturen via een MMS-bericht of e-mail. Als u liever anoniem blijft, bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Door losse spullen om uw huis weg te halen, ramen en deuren te sluiten en de brievenbus af te plakken, kunt u voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt. Met uw hulp kunnen we ervoor zorgen dat de dader opdraait voor de schade die hij heeft veroorzaakt. Laat Oud en Nieuw niet verknallen!