Nu op de radio: Archipel Actueel

Overeenstemming inrichting nieuwe begraafplaats Ouddorp

Foto

De gemeente Goedereede koos de Dirkdoensweg als locatie voor de nieuwe begraafplaats in Ouddorp. Samen met de stichting het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en de vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) zorgt ze voor de juiste invulling van dit gebied.

De locatie aan de Dirkdoensweg in Ouddorp heeft een agrarische bestemming. Herstel en versterking van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden zijn hierbij van groot belang. De gronden er omheen maken onderdeel uit van een uniek zandwallenlandschap, ook wel schurvelingen genoemd. De zandwallen liggen in beschermd gebied en zijn nu in de Provinciale Structuurvisie opgenomen als Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Kroonjuweel Cultureel Erfgoed. De gemeente en de beide natuurorganisaties kwamen tot overeenstemming over de invulling van het gebied.

"Het is gelukt om dit bijzondere gebied een noodzakelijke maatschappelijke invulling te geven en tegelijk de natuurlijke kwaliteiten te versterken. Het was een prettige en constructieve samenwerking tussen de gemeente Goedereede, de stichting het Zuid-Hollands Landschap en de vereniging voor Natuur- en Landschapbeheer Goeree-Overflakkee," aldus wethouder Bert Tuk, die beheer en uitvoering in zijn portefeuille heeft.

Dit jaar stellen de gemeente en de natuurorganisaties een overeenkomst op met een looptijd van circa vijftig jaar. Hierbij houden ze rekening met het behouden van de natuur en de behoefte aan begraafruimte. Een dergelijke overeenkomst tussen een overheidsinstelling en natuurorganisaties is uniek in Nederland. De gemeente Goedereede streeft naar resultaten door overleg met partijen en erkenning van hun belangen. De gemeente bereikte overeenstemming met de eigenaren over de aankoop van de percelen.

"De vereniging voor Natuur- Landschapsbeheer Goeree-Overflakkee is zeer tevreden dat de gemeente Goedereede ons en de stichting het Zuid-Hollands Landschap de ruimte geeft om het gebied een zo landschappelijk mogelijke invulling te geven. Dit is belangrijk voor ons omdat de zandwallen in het gebied door de provincie als Kroonjuweel Cultureel Erfgoed zijn bestempeld," aldus Krijn Tanis, vertegenwoordiger van NLGO.

Meer informatie over de nieuwe begraafplaats in Ouddorp kunt u krijgen bij Jos de Nooijer, sectorhoofd grondgebiedzaken van de gemeente Goedereede. Hij is telefonisch bereikbaar op nummer 0187-491500 en per e-mail via jdenooijer@goedereede.nl.