Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Passie delen voor streekcultuur

Foto

Middelharnis - Tijdens het laatste culturele ontbijt in het Diekhuus werd naar hartenlust geconsumeerd. Niet alleen croissantjes en jus, maar ook ideeën en liefde voor de cultuur van onze streek. "Cultuur gaat over verbeelden en vormgeven. Over interpretatie en creativiteit. Daarvoor moet je uit je eigen kaders durven te stappen." Dat waren enkele wezenlijke opmerkingen, gedestilleerd uit een ochtend vol gesprekken.

Joop Tilbusscher sprak met Cornelis Visser en Andrea Stribos-Esmeijer. Tot slot was hij zelf eens aan de beurt en werd hem gevraagd naar zijn culturele zielenroerselen. Het Culturele Ontbijt is een initiatief van Stichting Podium Goeree-Overflakkee.

Net zoals cultuur mensen kan binden, kan sport dat ook doen. Tijdens het gesprek met Cornelis Visser kwamen de Olympische Spelen en de mensenrechten ter sprake en de rol die het Europese parlement daarin speelt. Visser, die de politiek met de paplepel kreeg opgediend, is momenteel lid van het Europese parlement. Zijn vader Cees Visser was jarenlang wethouder in de gemeente Goedereede en zelfs de langstzittende wethouder van heel gemeentelijk Nederland. Visser vertelt dat de Europese commissie heel ver gaat in de discussie met China over de mensenrechten. "Sport bereikt gewone mensen. Maar als Europese politici denken wij erover om niet bij de openingsceremonie aanwezig te zijn. We gaan daar geen feestje vieren. We willen bereiken dat er een dialoog komt tussen China en de Dalai Lama." Visser is lid van de culturele commissie, die poogt culturele- en taaldiversiteit te waarborgen. "Cultuur is de eigen streek en het eigen dialect, maar je moet ook kennismaken met mensen met andere achtergronden." Zelf heeft Visser als student in Wageningen veel internationale contacten gelegd. Hij was zelfs vier maanden in China. Zijn wortels met Goeree-Overflakkee en de landbouw blijven in stand via zijn agrarisch bedrijf in Stellendam. Door het werk in Brussel mist hij de contacten met burgers en hij sluit dan ook niet uit dat hij terugkeert in de lokale politiek. "Al hoeft dat niet op Goeree-Overflakkee te zijn."

Openstaan voor anderen en luisteren naar de mening van anderen kwam ook tijdens het gesprek met Andrea Stribos sterk naar voren. Zij kan verontwaardigd raken wanneer mensen menen beter te zijn dan anderen. Ze maakt zich boos wanneer de media mensen kleineren. Ze houdt niet van generalisaties en uitvergroting. Gelukkig kan ze haar ei kwijt in haar columns. Blijkbaar schrijft ze heel herkenbaar want ze wordt er regelmatig over aangesproken. Ze schreef jarenlang voor het blad CV Koers, een uitgave met een christelijke signatuur. Tegenwoordig levert ze wekelijks een bijdrage in de regionale pers. In haar columns probeert ze mensen aan te spreken op hun gedrag. "Ik zeg ermee, mensen waar zijn we mee bezig? Soms met een knipoog en soms met wat venijn. Maar altijd probeer ik aan het eind een draai te maken. Het gaat om iedereen. Om ons, en daar hoor ik ook bij. Ik sta er niet boven. Met mijn columns wil ik mensen zeggen: blijf wakker, blijf alert. Blijf niet binnen je eigen vertrouwde kaders zitten. Dat is de dood voor de creativiteit." Andrea was een van de schrijvers van ‘Zomersprookjes'. Ze is ook kerkelijk actief en geeft leiding aan een gesprekskring. Op basisschool De Inktvis in Dirksland geeft ze godsdienstonderricht.

Hans Lammers ging het gesprek aan met Joop Tilbusscher. Joop, gespreksleider van het Cultureel Ontbijt, verlaat binnenkort het eiland. Hij gaat in Groningen wonen. Het land van zijn voorvaderen. Al eerder verdiepte hij zich in de streek van zijn moeders kant, Zeeuws Vlaanderen, Oostburg. Zijn moeder was 88 jaar toen hij haar interviewde en hij schreef daar een boekje over. In Groningen gaat hij kunst- en archeologische geschiedenis studeren. Hij interesseert zich met name in de achtergrond van zijn vader, grootvader en overgrootvader, die allen het beroep architect uitoefenden. "Ik zoek naar de context waarbinnen zaken ontstaan. Die confrontatie is heel boeiend en ik kan me er eindeloos in verdiepen. Ik heb er behoefte aan dit soort dingen in beeld te krijgen. Mensen in hun waarde laten en hún beeld van de werkelijkheid beschrijven." In zijn tijd op Goeree-Overflakkee verleende hij hand- en spandiensten aan de cultuur. Zo was hij verschillende malen orgeldraaier van de Kleine Victoria. "Een uitkomst, want ik kan zelf geen muziek maken." Hij was chauffeur van de Rijdende Dichters. In opdracht van Stichting Podium werkt Tilbusscher op dit moment aan een bundel verhalen over wat cultuurbereik voor diverse mensen betekent. Jan Trompper, cultuuraanjager, bedankte hem voor zijn inzet met een CD van zomersprookjes en een veelkleurig tulpenboeket met knoppen van de Hypericum erin verwerkt. Dit als symbool voor de nieuwe start die Joop gaat maken in Groningen.