Nu op de radio: Archipel bij nacht

Persoonsgebonden beschikking recreatiewoningen Oostflakkee

De gemeenteraad van Oostflakkee heeft besloten dat er persoonsgebonden beschikkingen kunnen worden aangevraagd voor permanente bewoning van recreatiewoningen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet men aantonen dat men de recreatiewoning gebruikt voor permanente bewoning.

De peildatum hiervoor is 12 juni 2008. De gemeenteraad wenste geïnformeerd te worden over de systematiek rondom deze persoonsgebonden beschikkingen. Deze informatie is verstrekt tijdens de raadsvergadering van 5 februari 2009.

Nu de gemeenteraad is geïnformeerd over de wijze waarop persoonsgebonden beschikkingen (PGB's) kunnen worden toegekend, kan met de daadwerkelijke uitvoering worden begonnen. Op 10 maart 2009 is daarom een startbijeenkomst gehouden voor de Verenigingen van Eigenaren van de recreatieparken die voor zo'n PGB in aanmerking komen. Gezien het belang en de consequenties was het voltallige college op deze avond aanwezig. Alle parken met recreatiewoningen komen in aanmerking voor een PGB. Dat betekent ook dat 'Het Fort' in Ooltgensplaat niet in aanmerking komt, want daar is geen sprake van recreatiewoningen maar van stacaravans en chalets. De gemeente Oostflakkee werkt bij de invoering van de PGB's samen met het bedrijf MB-All. Dit bedrijf is ook voor andere gemeenten op Goeree-Overflakkee werkzaam op dit gebied.

Na een welkomstwoord van waarnemend burgemeester Heijkoop kreeg mevrouw mr. G. Bandhoe van MB-All het woord. Zij vertelde de aanwezigen wat de procedure zal zijn. Eind maart krijgt iedere eigenaar of huurder van een recreatiewoning een brief van de gemeente Oostflakkee met een aanvraagformulier en een toelichting. Wanneer de ingezonden aanvraag is gecontroleerd door de gemeente, gaan zij bij iedere aanvrager ter plaatse na of de recreatiewoning aan de technische eisen van het Bouwbesluit 2003 voldoet. Gemeente Oostflakkee verwacht dat alle recreatiewoningen hieraan voldoen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan er vrijstelling worden verleend, al dan niet na enige technische aanpassingen. In dat kader werd tijdens de avond door de gemeente aangegeven dat zij bij de controle de nadruk leggen op het voldoen aan de bouwtechnische eisen op het gebied van brandveiligheid en gezondheid.

Vanuit de besturen van de Verenigingen van Eigenaren werden diverse vragen gesteld over onder meer de toetsingscriteria, bewijsmiddelen voor permanente bewoning en de forenzenbelasting die in rekening is gebracht. Op alle vragen is antwoord gegeven.

Het is voor de eigenaren en huurders van de recreatiewoningen mogelijk om zich nu reeds in te laten schrijven in het bevolkingsregister van de gemeente Oostflakkee. Dat geldt dus niet voor 'Het Fort'.

Het gemeentebestuur en de besturen van de verschillende Verenigingen van Eigenaren kijken terug op een geslaagde en informatieve avond. Afgesproken is dat dit soort overleggen in de toekomst vaker wordt gevoerd. Het eerstvolgende overleg vindt plaats wanneer de persoonsgebonden beschikkingen zijn verstrekt. De verwachting is dat dat in het derde kwartaal van 2009 gebeurt.