Nu op de radio: Archipel bij nacht

Politie controleert extra op fietsgedrag schoolgaande jeugd

logopolitieGoeree-Overflakkee - In het kader van de verkeersveiligheid gaat de politie de komende tijd extra controleren op het fietsgedrag van schoolgaande jeugd. Het gaat hierbij met name om groepen leerlingen die met meer dan twee personen naast elkaar blijven rijden.

Regelmatig komt dit voor op de Langeweg (N215). Dit veroorzaakt gevaarlijke verkeerssituaties waarbij met name fietsers veel risico lopen om aangereden te worden. Tevens komt het voor dat voertuigen lange tijd achter fietsers moeten rijden omdat het onmogelijk gemaakt wordt om de jeugd te passeren. Het gevolg hiervan is dat bestuurders zich gaan irriteren en harder gaan rijden.

Om de laatst genoemde situaties te voorkomen bekeurt de politie ook jongeren die de geldende verkeersregels betreffende dit onderwerp overtreden.

De politie heeft tussen eind november 2008 en januari 2009 op verschillende locaties, met name schoolgaande jeugd, gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Fietsers die rijden zonder verlichting worden niet of pas laat gezien door passerende voertuigen. Hierdoor ontstaan levensgevaarlijke situaties. Om de fietsers hiervan bewust te maken hielden agenten met enige regelmaat controles.

Politiemensen stelden in de betreffende periode in 285 gevallen een proces-verbaal op voor het niet (juist) voeren van verlichting op een fiets. In al deze gevallen werden tevens verlichtingsetjes uitgedeeld.

Om de veiligheid op straat te waarborgen houdt de politie ook de komende periode regelmatig verkeerscontroles.