Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Politie en Buurtpreventie samen in actie

De politie is in het kader van het Donkere Dagen Offensief donderdagavond 31 oktober 2013, gezamenlijk met leden van de buurtpreventie Ooltgensplaat, opvallend aanwezig geweest in verschillende wijken in Ooltgensplaat. Tijdens de ronde troffen ze een ladder tegen schuurtje aan. De bewoner is hierop aangesproken en gaf aan de ladder zo snel mogelijk weg te halen en bedankte voor de mededeling.

Ook zijn er een tweetal brieven achtergelaten in verband met opklimgoederen, ontbreken van verlichting rond de woning en een open raam op de begane grond.

Daarnaast zijn twaalf schriftelijke bemerkingen uitgedeeld in verband met het zichtbaar verlaten van de woning. Aan de Lindenlaan een zogenaamd wit voetje in combinatie met een schriftelijke uitleg uitgedeeld, zowel de schuur als de achterdeur van de woning waren niet afgesloten.

Bij één woning waren de poort en de schuurdeur open waarbij diverse fietsen en gereedschap gemakkelijk meegenomen konden worden. Deze bewoners vonden het wel "meevallen, hier gebeuren dat soort dingen toch niet?".

Middelharnis
In Middelharnis heeft de politie samen met de buurtpreventie ongeveer 100 woningen aan de Rembrandtlaan en Rottenburgseweg gecontroleerd op openstaande ramen, tuinpoorten, garages en schuren. Tevens gecontroleerd op afwezige verlichting en klaar staan van inklim materialen. Van 25 woningen waarbij een of meer van bovenstaande opties het geval was zijn de bewoners aangesproken. Ook de hier zijn de "witte voetjes" en bij behorende waarschuwingsbrief uitgedeeld.

Stellendam
Ook is de politie die avond samen met buurtpreventieteam in Stellendam op pad geweest. Er waren zes enthousiaste buurtbewoners aanwezig van het buurtpreventieteam. In totaal zijn in Stellendam acht witte voetjes uitgedeeld en dertien waarschuwingsbrieven.

Wit voetje
Als het voor inbrekers gemakkelijk is om een huis binnen te komen door bijvoorbeeld een open raam of deur, kan de politie een papieren voet neerlegggen met daarop de tekst: 'Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn'. De voetstap is niet bedoeld om de bewoners te laten schrikken, maar om aandacht te vragen voor de gelegenheid die aan dieven geboden wordt om eenvoudig hun slag te slaan.