Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Politie: wees alert tijdens jaarwisseling

logopolitieOm de jaarwisseling rustig en gezellig te laten verlopen, vraagt de politie de medewerking van bewoners. Wie ziet dat iemand de boel verstiert, wordt verzocht dit direct te melden. "Wie zich schuldig maakt aan vernielingen of geweld", zegt korpschef Frank Paauw, "viert zonder pardon Oud en Nieuw in de cel."

De politie maakt korte metten met mensen die zich misdragen. Frank Paauw "Wie op oudejaarsdag na acht uur 's avonds wordt aangehouden, kan zijn feestje wel vergeten. Die zit sowieso tijdens de jaarwisseling in de cel. Door deze maatregel voorkomen we dat de arrestanten -met een bekeuring of datum voor een rechtszitting op zak- weer buiten staan, verder kunnen keten en weer rotzooi kunnen trappen."

Zware straffen
's Nachts al maakt de politie een zorgvuldig proces verbaal waarin staat waarvan de arrestant wordt verdacht. De recherche en het Openbaar Ministerie buigen zich de volgende ochtend over de gepleegde misdrijven. Raddraaiers verlaten hun cel met een boete, transactie of datum voor een rechtszitting. In de eerste weken van 2012 staan de snelrechtzittingen al gepland waar zij zich voor hun daden moeten verantwoorden.

Met het OM is afgesproken dat er extra zware straffen worden geëist tegen verdachten die zich schuldig maken aan geweld tegen hulpverleners zoals ambulancemedewerkers, brandweermensen en agenten. Dit geldt ook voor het in bezit hebben of afsteken van illegaal vuurwerk. Aangehouden meerderjarigen (18 jaar en ouder) kunnen een strafeis krijgen van minimaal 1 maand gevangenisstraf. Voor minderjarigen geldt een strafeis van minimaal 30 uur taakstraf.

We komen 'gelijk'
Ook vernielingen hebben hoge prioriteit. Niet voor niets staat het alarmnummer 112 hiervoor open. Toch kan het zijn dat de politie, als er een melding van vandalisme binnenkomt, juist een gevaarlijke crimineel op de hielen zit of levens moet redden bij een ongeluk. Als de politie zegt: ‘We komen er gelijk aan', kan dat 'gelijk' dus onverhoopt langer duren. Ook kan het zijn dat er wel degelijk binnen een paar tellen politie arriveert, maar dat die om tactische redenen onherkenbaar (in burger) is.

Feestje
Om Oud en Nieuw zo goed mogelijk te laten verlopen, werken politie, Openbaar Ministerie en diensten zoals Brandweer, GGD en Stadstoezicht nauw samen. De korpschef: "We willen dat ook dit jaar Oud en Nieuw voor iedereen een feestje is. Dus roepen we iedereen op om het meteen te melden als iemand zich misdraagt."

Zwaar vuurwerk
De politie merkt dat er nu al illegaal vuurwerk -zoals lawinepijlen, mortierbommen en nitraten- tot ontploffing wordt gebracht en dat er forse schade aan goederen wordt toegebracht. De politie treedt hier hard tegen op. Er is immer al veel illegaal vuurwerk in beslaggenomen.