Nu op de radio: Archipel bij nacht

Provincie geeft toch toestemming voor zonnepanelen bij Ouddorp

De aanleg van een energieveld met zonnepanelen in Ouddorp kan in de toekomst toch doorgaan. De provincie heeft dinsdag 7 september 2010 besloten om haar eerdere afwijzing in te trekken. Een meerderheid van de partijen in Provinciale Staten had hierop aangedrongen.

De CDA Statenfractie is blij met dit bericht. Een aantal weken geleden hadden CDA Statenleden Marco Heemskerk en Ton van der Stoep het provinciebestuur in schriftelijke vragen verzocht om nog eens goed te kijken naar het besluit om geen toestemming te verlenen voor de aanleg van een energieveld bij recreatiepark de Klepperstee.

Net als veel bewoners begrepen de CDA Statenleden niet goed waarom de provincie weigerde om toestemming te verlenen voor de plannen. In haar afwijzing had de provincie gesteld dat de zonnepanelen zouden komen te liggen binnen het cultuurhistorisch waardevolle schurvelingengebied en dat het karakteristieke landschap hierdoor te veel zou worden aangetast.

Volgens bronnen op het eiland gaat het op de bewuste locatie echter niet om schurvelingen, maar om veel later aangelegde aarden wallen. Door deze verhoogde aarden wallen worden de zonnepanelen voor een groot gedeelte aan het zicht onttrokken en komt de authenticiteit van het landschap niet in gevaar.

CDA Statenlid Marco Heemskerk vindt een goede zaak dat deze argumenten zorgvuldig zijn meegewogen en dat de provincie op basis hiervan nu toestemming geeft om de plannen te realiseren: "We zijn blij met het besluit van de provincie. Natuurlijk moet zuinig worden omgesprongen met het landschap, maar als dat landschap inderdaad niet wordt aangetast door de zonnepanelen, dan moet je er als provincie toch alles aan doen om dit soort initiatieven op het gebied van duurzame energie mogelijk te maken?"