Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Quality Coast Award voor Goedereede

Woensdag 27 mei 2009 zullen burgemeester Rabbelink, namens de gemeente Schouwen-Duiveland en wethouder Van der Vlugt, namens de gemeente Goedereede in Noordwijk de 'Quality Coast Award' in ontvangst nemen.

Quality Coast is een Europees keurmerk voor mens- en natuurvriendelijk toerisme. Keurmerken zijn aansprekende middelen om consumenten inzicht te geven in kwaliteit. Zo bestaat er al langer aandacht voor de Blauwe Vlag langs de stranden. Duurzaamheid, mens en natuur worden steeds belangrijker in keurmerken. Inmiddels zijn er keurmerken voor de 'duurzaamheid' van hotels, campings en stranden, maar hoe kom je iets te weten over de kwaliteiten van een badplaats als geheel?

Met dat oogmerk is de Kustvereniging in 2005 een Europees programma gestart dat is gericht op de ontwikkeling van een keurmerk voor kustgemeenten, onder de naam Quality Coast. Het Quality Coast programma is bedoeld als een aanvulling op het Blauwe Vlag programma, dat alleen is gericht op stranden en zeejachthavens. Op deze manier moet de bezoeker bredere informatie over de vakantiebestemming geboden worden.

Door het behalen van het keurmerk hebben de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goedereede internationale erkenning gekregen in hun streven naar de hoogste kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. De verbinding tussen de gemeente Goedereede en de gemeente Schouwen-Duiveland vormt de Brouwersdam. Met de Quality Coast award wordt de Brouwersdam internationaal op de kaart gezet als onderdeel van de Quality Coast. Schouwen-Duiveland is de eerste Zeeuwse gemeente die het keurmerk ontvangt. De aanvraag voor het keurmerk door de gemeenten komt mede voort uit het 'Ontwikkelingsprogramma Brouwersdam 2008-2013'. Dit is de projectenlijst voor de 'Economische Visie Brouwersdam', waarin de beide provincies Zuid-Holland en Zeeland, de beide gemeenten Goedereede en Schouwen-Duiveland en ondernemersverenigingen in beide gemeenten, samenwerken om de Brouwersdam verder economisch recreatief te ontwikkelen.

Naast het ontvangen van de Quality Coast award valt er voor beide gemeenten nog meer te vieren. Op 14 mei 2009 ontvingen de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goedereede enkele blauwe vlaggen. Beide gemeenten zijn erg trots op de internationale erkenning die zij krijgen vanwege de twee belangrijke kwaliteitskenmerken. De gemeenten zullen dit dan ook op 28 mei 2009 gezamenlijk vieren. Twee wethouders van de gemeenten zullen op deze dag de vlaggen hijsen.