Nu op de radio: Archipel Actueel

Regio Rotterdam-Rijnmond veiliger

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vrijdagmorgen 23 april 2010 de Integrale Landelijke Veiligheidsmonitor 2009 gepresenteerd. Voor de regio Rotterdam-Rijnmond laat de monitor een positieve ontwikkeling zien. Er zijn in z'n totaliteit minder mensen slachtoffer geworden van een misdrijf en de daling van geweldscriminaliteit is significant. De inspanningen van besturen en politie op dit vlak hebben duidelijk resultaat opgeleverd.

Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een misdrijf is gedaald met ruim 6 punten. De geweldsdelicten laten eveneens een sterke daling zien van ruim 6,5 punten. Het slachtofferschap vermogensdelicten is stabiel, maar blijft veel aandacht vragen.

Korpsbeheerder Ahmed Aboutaleb: "De cijfers uit de monitor laten zien dat ons korps goed werk levert. Ik ben trots op de resultaten die onze agenten op straat boeken. Maar de monitor laat ook zien dat we op een aantal fronten nog een behoorlijke slag moeten maken. Bezuinigen op blauw op straat blijft wat mij betreft dan ook onacceptabel".

In de monitor krijgen vooral de aspecten buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens en slachtofferschap aandacht. Het beeld over de gehele regio geeft aan dat op al de genoemde punten vooruitgang is geboekt.
In onze regio zijn de buurtproblemen in de woonomgeving, verloedering en sociale- en verkeersoverlast afgenomen. Ook voelen burgers zich minder vaak wel eens onveilig.

Ook de tevredenheid over het laatste politiecontact is met ruim zeven punten gestegen, vooral op het gebied van aangifte.