Nu op de radio: Archipel in de ochtend

RGO Middelharnis ontmoet Zweden

Foto

Door Emiel Vijfhuizen - Middelharnis - Jan Brokke, ICT-coördinator op de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee te Middelharnis, bezocht in 2006 een conferentie in Oostenrijk over eTwinning. eTwinning bevordert samenwerking tussen scholen binnen Europa door het gebruik van ICT.

De ‘e' staat voor elektronisch en ‘Twinning' staat voor partnerschap. In 2007 resulteerde dat in de eerste eTwinning uitwisseling van de RGO met de Kvarnbergsskolan in Gustavsberg. ‘Tijdens een tweede conferentie in Kopenhagen werd de kiem gelegd voor de uitwisseling met Nya Läroverket uit Lulea,' vertelt Jan Brokke.

Leerlingen brengen een bezoek aan Zweden
Door gebruik te maken van ICT is het mogelijk dat leerlingen van de RGO (digitaal) contact onderhouden met een klas van de Nya Läroverket uit Zweden. Men maakt onder meer gebruik van een newsdesk en een chatroom om op de hoogte te blijven van de vorderingen, prestaties, of ontwikkelingen in het verre Zweden. Ook is er op het speciaal voor dit project ontworpen gedeelte van de schoolwebsite een aantal opdrachten te vinden, die leerlingen op beide scholen uitvoeren. In maart brachten de leerlingen van de RGO een bezoek aan de Zweedse school. ‘De leerlingen uit klas A2A landden op een zonovergoten en besneeuwd vliegveld bij Lulea. De temperatuur was ver beneden het vriespunt. De leerlingen maakten kennis met het klimaat in het hoge noorden en met hun gastouders. De rest van de week werkten de leerlingen gezamenlijk aan een project over China en ze hielden zich bezig met velerlei leuke dingen, zoals paardrijden, het rijden op sneeuwscooters, ijsvissen, het bezoeken van een ijshockeywedstrijd en natuurlijk namen ze deel aan een flink aantal leerzame excursies,' aldus Jan Brokke.

Zweedse leerlingen bezoeken Middelharnis
De leerlingen ontmoetten elkaar voor de tweede maal op 26 september jongstleden. Na een welkomstwoord van de rector volgden de leerlingen enkele lessen om hierna in stijl ontvangen te worden door wethouder Philip van den Berg van de gemeente Middelharnis. ‘Mede door initiatieven van de ouders werd de week een groot succes. Ouders organiseerden allerlei activiteiten tijdens het weekend,' vertelt Jan. Zo werden de leerlingen op zaterdag verrast met een tocht over de Grevelingen op een authentiek skûtsje. Verder brachten de leerlingen een bezoek aan de molen ‘De Korenbloem' in Sommelsdijk, ze volgden een golfclinic op golfbaan Catharinenburg in Melissant, ze namen deel aan een dansclinic met twee professionele dansers en ze maakten een uistapje naar Deltapark Neeltje Jans. Natuurlijk werden er ook lessen gevolgd op school. Diverse docenten gaven hun lessen een internationaal tintje. ‘Al met al was het een zeer bijzondere, leerzame week.' De Zweedse leerlingen zijn vorige week donderdag huiswaarts gekeerd.

Tekst: Emiel Vijfhuizen, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.