Nu op de radio: Weekendmix

Sneller herstel na knie- of heupoperatie

Onlangs is de afdeling orthopedie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gestart met Rapid Recovery (snel herstel) van knie- en heupvervangende operaties. Bij Rapid Recovery wordt gewerkt met een nieuwe operatietechniek waarbij het mogelijk is de nieuwe knie of heup te plaatsen zonder spieren door te snijden.

Bijkomend voordeel is dat de wond kleiner is. Door goede pijnbestrijding na de operatie en snel mobiliseren van de patiënt, vaak al op dezelfde dag, herstelt de patiënt sneller. Door deze manier van werken kan de patiënt zijn dagelijkse activiteiten weer snel oppakken.

Voorloper in snel herstel
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gestart is met het Rapid Recovery programma. De voorbereidingen zijn een jaar geleden in gang gezet. Destijds werd gesproken over Joint Care. Een programma waarin een groep patiënten op dezelfde dag een operatie onderging en gelijktijdig in een huiskamer revalideerden. Nieuwe inzichten hebben laten zien dat Rapid Recovery, een doorontwikkeling van Joint Care, beter past bij snel en verbeterd herstel voor de patiënt. Voorafgaand aan de opname woont de patiënt een voorlichtingsbijeenkomst bij waarin hij samen met de andere patiënten die ook een nieuwe knie of heup krijgen uitgebreid geïnformeerd wordt over wat hem te wachten staat tijdens opname en de periode erna.

Samenwerking thuiszorg
Door betere informatievoorziening en samenwerking met CuraMare Thuiszorg weet de patiënt precies waar hij voor en na de ingreep aan toe is. CuraMare Thuiszorg komt voor de ingreep bij de patiënt langs voor een huisbezoek. De thuissituatie wordt ter plaatse bekeken door de thuiszorgverpleegkundige. Samen met de patiënt wordt een vragenlijst ingevuld, waarbij de loopmogelijkheden en onderzoek aan bod komen. De patiënt krijgt tips en adviezen over eventueel te kopen/huren hulpmiddelen. Ook wordt de benodigde zorg na de ingreep besproken. Indien nodig wordt nazorgaanvraag ingevuld voor thuiszorg. Na de operatie komt de thuiszorgverpleegkundige langs voor wondcontrole en evaluatie van de gegeven zorg.