Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Stichting WO2GO ontvangt propellerblad

Foto

In oktober 2008 haalden vissers uit Stellendam een propellerblad uit de donkere wateren van de Noordzee naar boven. Naast het propellerblad werd ook een vliegtuigmotor opgevist. De stichting WO2GO heeft het propellerblad kunnen verwerven. Momenteel is nog niet bekend van welk type vliegtuig dit geweest kan zijn.

Vrijwel zeker is dit niet van een vliegtuig dat op of nabij Goeree-Overflakkee is neergestort maar de stichting wil echter ook tastbaar materiaal ten toon stellen waarmee de gevolgen van de luchtoorlog zichtbaar worden. Uiteindelijk is het doel van de stichting een permanente expositieruimte.

Ondanks dat het blad is aangetast door het zeewater, is dit een tastbare, stille getuige van een drama zoals die er in de jaren '40-'45 dagelijks zoveel waren. Een tastbare getuige met name ook omdat de kogelgaten, ongetwijfeld opgelopen tijdens het laatste luchtgevecht, in het blad zitten.

De stichting ziet echter niet alleen tastbare voorwerpen als een aanwinst, ook herinneringen aan de oorlog worden gezien als waardevol materiaal dat men wil bewaren voor de volgende generaties. Zo hebben er na de persberichten in de lokale media diverse mensen gereageerd die hun herinneringen aan de oorlog met de stichting wilden delen. Diverse gesprekken hebben al plaats gevonden, zijn opgenomen en zullen t.z.t. worden uitgewerkt in een artikel welke geplaatst zal worden in de rubriek 'Oorlogsherinneringen' op de website van de stichting. Een memorecorder bleek onmisbaar bij de soms urenlange gesprekken en mede dankzij de eerste donateurs heeft de stichting deze dan ook kunnen aanschaffen.