Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Toekomst voor Oostflakkeese glastuinbouwers

Onlangs besloot Provinciale Staten van Zuid-Holland vier gebieden aan te wijzen waar meer glastuinbouw toegestaan is. Het grondgebied van de gemeente Oostflakkee is er daar een van. Concreet betekent dit dat de huidige Oostflakkeese glastuinbouwers hun bedrijven in beperkte mate mogen uitbreiden.

In eerdere voorstellen van de Provincie Zuid-Holland werd nog gesproken over het vestigen van een grootschalig kassencomplex van 400 hectare netto in Oostflakkee. Onder meer door tegenstand vanuit de gemeenteraad en de bevolking, heeft de provincie deze plannen naast zich neergelegd.

Oppervlakte in stand houden
Toch moest er een oplossing gevonden worden voor het tekort aan oppervlakte glastuinbouw. De provincie heeft immers bepaald dat er een minimum aantal oppervlakte in de provincie moet zijn om de sector rendabel te houden. Het tekort aan oppervlakte ‘glas' is ontstaan door het vestigen van onder meer woningbouw en het aanleggen van natuur en recreatie in de provincie. Die oplossing lijkt de provincie gevonden te hebben in het aanwijzen van vier gebieden waar in totaal 130 hectare kassen bijkomt. Deze vier gebieden zijn gelegen in de gemeenten Binnenmaas, Nieuwkoop, Zuidplas en Oostflakkee.

Uitbreiding in Oostflakkee                     
Concreet betekent het besluit dat de glastuinbouwers die op dit moment gevestigd zijn in Oostflakkee uit mogen breiden op de locatie Magdalenapolder nabij Oude-Tonge met maximaal 18 hectare. Op dit moment beslaan de bedrijven op deze locatie een oppervlakte van 15 hectare. Bij deze uitbreiding moeten zij voldoen aan de voorwaarden die de provincie hieraan stelt. Dit houdt onder meer in dat de uitbreiding van de bedrijven moet resulteren in een milieuvriendelijker en rendabeler productieproces. Op die manier vindt er naast uitbreiding ook een kwaliteitslag van de sector plaats.