Nu op de radio: Ons Eiland,Altijd Dichtbij

Toerist op Goeree zuiniger dan op Schouwen

Toeristen op Goeree-Overflakkee geven per persoon 126 euro uit tijdens hun vakantie. Per dag besteedt de verblijfsrecreant daar 16 euro. Op Schouwen-Duiveland liggen die bedragen op respectievelijk 133 en 20 euro.

Dat blijkt uit de 'nulmeting' die door het Zeeuwse Kenniscentrum Toerisme, in opdracht van de vereniging van recreatie-exploitanten op Goeree-Overflakkee, is uitgevoerd. Deze vereniging Veero, laat voortaan jaarlijks onderzoek doen naar verblijf, bestedingen en waardering van haar gasten.

De resultaten worden gebruikt om inzicht te krijgen in trends en zonodig het beleid bij te stellen.

Het verschil in uitgaven tussen toeristen op Goeree en Schouwen valt te verklaren uit het feit dat Goeree veel vaste gasten trekt. Die hebben een goed geoutilleerde caravan of vakantiewoning en zijn daarom minder vaak te vinden in winkels en restaurants.

Dat wordt nog eens bevestigd door verschillen in verblijfsduur. Blijft de toerist op Schouwen-Duiveland gemiddeld 6,6 dagen, op Goeree-Overflakkee is dat 8,1 dagen. Goeree 'scoort' 167.000 vakanties en 1,18 miljoen overnachtingen per jaar, tegenover 523.000 vakanties en 2,9 miljoen overnachtingen op Schouwen.

Er zijn meer verschillen. De bezoeker van Goeree noemt als eerste activiteiten wandelen. Strandbezoek staat op drie. Bij de Schouwse toerist staat het strand bovenaan. Het zuidelijkste Hollandse eiland trekt jongere bezoekers dan het noordelijkste Zeeuwse eiland. Dat die voornamelijk uit Zuid-Holland komen, ligt voor de hand. Evenals dat Schouwen meer Brabanders trekt. De sociale klasse van toeristen op Goeree is iets lager dan die op Schouwen. De cijfers van de nulmeting zijn gebaseerd op 7000 interviews van Nederlandse verblijfsrecreanten in 2008.

Bron: Kenniscentrum Toerisme