Nu op de radio: Archipel bij nacht

'Uit de modder herrezen' op nieuwe plaats onthuld

Foto

Op zaterdag 23 mei 2009 is het beeld 'uit de modder herrezen' opnieuw onthuld. 52 jaar eerder op 23 mei vond de onthulling van het beeld plaats in de Hilstraat in Oude-Tonge tijdens 'wederopbouwdag'.  Nu het beeld verplaatst is en een nieuwe sokkel heeft gekregen, was het de ambassadeur van Zweden, de heer Hans Magnusson, die de nieuwe de sokkel onthulde.

Het beeld met de naam 'uit de modder herrezen' is in 1957 geplaatst in de Hilstraat vóór een aantal woningen dat is gebouwd na de ramp. Zaterdag 23 mei 2009 vond aan de Julianastraat de onthulling plaats van het beeld met de nieuwe sokkel. Daar staat het sinds kort voor de nieuw gebouwde Zweedse woningen.

Burgemeester Jan Heijkoop van de gemeente Oostflakkee verwelkomde iedereen op de zonnige zaterdagmiddag. Hij schetste een beeld van hoe de wederopbouwdag er in 1957 uitzag. Diverse hoogwaardigheidsbekleders waren toentertijd aanwezig om te vieren dat Oude-Tonge weer klaar was voor de toekomst. Hij citeerde oud-burgemeester Van der Harst die in 1957 zijn dankbaarheid uit dat de moed is gevonden om schouder aan schouder te staan en het verwoeste Oude-Tonge op te bouwen. 'Vooral aan allen die aan deze wederopbouw hebben medegewerkt, spreek ik mijn hartelijke dank uit', zo waren de woorden van de oud-burgemeester.

Wederopbouw
De heer Dies van den Ouden, één van de bewoners van de oorspronkelijke Zweedse woningen, nam de aanwezigen mee naar de dagen van de wederopbouw in de jaren na de ramp. Waardig en betrokken sprak hij over het werk dat verzet is door de vele mannen en vrouwen.

De heer Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder van Woongoed Flakkee, sprak over de invloed die de woningbouwvereniging had op de komst van de nieuwe Zweedse woningen aan de Julianastraat. Hij gaf aan dat hij het als een vanzelfsprekendheid zag dat op de locatie van de oude Zweedse woningen, nieuwe woningen in Zweedse stijl zouden herrijzen.

Ambassadeur
Tenslotte sprak de ambassadeur van Zweden over de impact die de watersnoodramp had op zijn bevolking. De inzamelingsactie die men destijds hield, leverde dertien miljoen Zweedse kronen op. Een bedrag van ongeveer tien miljoen euro. Een enorm bedrag voor die tijd.

Het was vervolgens de Zweedse ambassadeur die het beeld onthulde als afsluiting van de korte plechtigheid. Door het lint van het doek te trekken onthulde hij het beeld met op de sokkel de inscriptie over de wederopbouw van de ramp.

Rondwandeling
Een deel van het gezelschap ging vervolgens mee met streekarchivaris Jan Both. Deze nam de belangstellenden mee langs verschillende punten in Oude-Tonge die doen herinneren aan de ramp. De wandeling eindigde in het gemeentehuis. Daar waren de mensen die niet waren meegegaan op de rondleiding inmiddels naar een film aan het kijken over de wederopbouw van Oude-Tonge. Onder het genot van een drankje werd nog nagepraat over de middag.

Expositie
In de hal van het gemeentehuis staat sinds zaterdag 23 mei 2009 een kleine expositie over de wederopbouw van de ramp. Het materiaal daarvan is beschikbaar gesteld door het Streekarchief en is te bezichtigen tijdens openingstijden van het gemeentehuis tot en met vrijdag 5 juni 2009. Voor openingstijden kunt u terecht op de gemeentelijke website: www.oostflakkee.nl.