Nu op de radio: Archipel bij nacht

VDB78 zet zich in voor ladderwagen dichterbij het eiland

Foto

In de raadsvergadering van de gemeente Middelharnis van donderdag 14 januari 2010 is door de VDB 78 een motie ingediend. De strekking van deze motie is om de ladderwagen van de brandweer die nu is gepositioneerd in de brandweerkazerne te Spijkenisse te verplaatsen naar de brandweerkazerne te Hellevoetsluis.


 
VDB 78 heeft al een aantal malen gevraagd om een ladderwagen voor de brandweer op Goeree-Overflakkee. Het is duidelijk geworden dat dit financieel niet haalbaar is. De motivatie was ondermeer dat het aantal malen dat deze ladderwagen wordt ingezet op Goeree Overflakkee niet in verhouding staat met de kosten. Er is toen wel expliciet toegezegd dat er een herpositionering zou komen van de ladderwagen. Hier kon VDB 78 mee leven. Zoals algemeen bekend staat deze nu in Spijkenisse en zou worden gepositioneerd in de brandweerkazerne te Hellevoetsluis. Dit zou inhouden dat de aanrijtijd naar Goeree Overflakkee wordt verkort met ongeveer 20 a 25 minuten.

Deze tijdswinst komt de veiligheid van onze burgers zeker ten goede. Een zo snel mogelijke brandbestrijding is bepalend voor de gehele brand. Daar komt verder nog bij dat er in alle gemeenten op Goeree Overflakkee verzorgingstehuizen zijn met meerdere verdiepingen en dat we in Dirksland een ziekenhuis hebben. Als daar door de brandweer een buitenaanval  moet plaatsvinden dan zou er moeten worden gewacht op de ladderwagen.

In Hoogvliet is ook een ladderwagen gepositioneerd en deze kan volgens VDB 78 gemakkelijk in Spijkenisse worden ingezet. De motie kreeg steun en de burgemeester van de gemeente Middelharnis gaat, in het geplande overleg op 17 februari 2010 met de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond), zich inzetten om de ladderwagen te verplaatsen.
 
De motie is aan de andere drie gemeenten op Goeree-Overflakkee gezonden om te kijken of daar steun kan worden gevonden en dat alle vier de gemeenten hetzelfde standpunt hebben in het overleg met de VRR.