Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Vergadering uitbreiding gemeentehuis strijkt plooien niet glad

Op donderdag 24 mei 2012 vond een extra raadsvergadering plaats met als inzet de uitbreiding van het gemeentehuis in Middelharnis. De verschillende partijen kwamen wat dichter tot elkaar maar er is nog steeds geen sprake van tevredenheid alom.

Per 1 januari 2013 wordt Goeree-Overflakkee één gemeente, gemeente Middelharnis neemt hier alvast een voorschot op door het huidige gemeentehuis uit te breiden. Volgend jaar kan het dan functioneren als tijdelijk onderkomen voor de nieuwe raad. Hiervoor acht zij ook een uitbreiding van het parkeerterrein nodig wat ten koste gaat van het speelveld achter het gemeentehuis. Bezorgde bewoners van de aangrenzende Frans Halslaan maken al enkele maanden bezwaar tegen dit plan, wat er onder meer al in resulteerde dat de bestemming van de grond van 'Maatschappelijk' naar 'Maatschappelijk-Gemeentehuis' werd veranderd. De vrees dat op langere termijn een school of verzorgingstehuis op dezelfde plaats zou worden gebouwd, is hiermee weggenomen. Diverse overlegrondes en vergaderingen verder hebben de bewoners echter nog steeds moeite met het verdwijnen van het veld en zijn er zorgen rondom de riolering van de straat waar momenteel al bij regenval problemen ontstaan.

Geen schoonheidsprijs
Ook tijdens deze raadsvergadering uitten zij hun ongenoegen en stelde één van hen dat ze het gevoel hebben dat het bestemmingsplan er doorheen wordt gedrukt. "Vorige week was de nota van beantwoording, afgelopen dinsdag de hoorcommissie en nu alweer een extra raadsvergadering die pas vorige week is gepubliceerd terwijl er nog veel mensen op vakantie waren tijdens Pinksteren. Dit verdient geen schoonheidsprijs, maar vind ik een uiting van slecht bestuur", aldus het harde oordeel van een bewoner. Het verweer van het College van B&W was dat de procedure van de herindeling pas goed op gang is gekomen na de uitspraak van de Tweede Kamer en er in de hoogste versnelling gewerkt moet worden om per 1 januari de nieuwe gemeente een goede start te geven.

Het grootste probleem blijft de riolering; nu al staan bij hevige regenval kruipruimtes onder water en komt het water in toiletten omhoog. Een eerdere oplossing van de gemeente, namelijk een afvoering naar de Koningin Julianaweg, wordt door de spreker namens de Frans Halslaan als onvoldoende afgedaan. "Ik heb een ambtenaar gesproken die daar onderzoek naar heeft gedaan. Deze afvoering heeft amper effect. Ontsluiting naar zuidelijk gebied zou wel effect hebben maar dit is nog niet uitgewerkt en mijn prognose is dat die kosten naar zes nullen gaan." Ook verschillende politieke partijen stelden vragen wat betreft de riolering. De gemeenteraad heeft beloofd hiervoor met een adequate oplossing te komen: "Wij realiseren ons dat er meer druk op de riolering komt door de verharding van het speelveld en vinden dat deze verslechtering niet ten laste mag komen van de omwonenden. Er wordt momenteel gerekend wat het gaat kosten, misschien komt er een afvoer richting de Samaritaan of koppelen we de grote gebouwen zoals de scholen en het gemeentehuis af en leggen we een dubbel systeem aan. We doen in ieder geval de uitdrukkelijke toezegging dat de omgeving er geen extra last van krijgt," aldus de raad.

Slechte communicatie
Kritiek was er ook op de communicatie vanuit de gemeente. "Waarom zijn alleen de directe omwonenden geïnformeerd en niet iedereen uit de Frans Halslaan en de scholen in de buurt?", vraagt VVD-fractievoorzitter Osinga zich af. "Het is toch voor alle bewoners van belang? Wees bij de uitvoering van het plan communicatiever dan tot nu toe, dat voorkomt veel ergernis achteraf en bespaart kosten en moeite." Raadslid Pronk van de ChristenUnie voegt hier nog aan toe: "Bij de omwonenden is het communiceren overgekomen als zakelijk. Maar een klein deel van hen is geïnformeerd via een brief. Dit is gebeurd volgens de regels, maar er is meer dan alleen het uitvoeren van regels." Wethouder Van de Berg brengt hier tegenin dat er al ruimer is gewerkt dan de wettelijke procedure wat betreft het onder de aandacht brengen van de uitbreiding. "We hebben een extra melding gemaakt op de gemeentelijke website en Twitter gebruikt. Je krijgt altijd discussie dat je meer mensen had moeten uitnodigen maar wij waren van mening dat de direct omwonenden het meeste belang hierbij hadden. Hoever moet je gaan met uitnodigen?"

De partijen zijn wel overeen gekomen dat het parkeerterrein niet groter dan puur noodzakelijk wordt gemaakt, zodat er zoveel mogelijk van het speelveld bewaard blijft. De gemeente gaat hierover op 12 juni 2012 in gesprek met omwonenden door in workshopverband te praten over de inrichting van het veld.