Nu op de radio: Archipel bij nacht

Vertrouwen in samenwerkende gemeenten Goeree-Overflakkee

De vier gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben hun onderlinge samenwerking voortvarend opgepakt, constateren Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. "Wij zijn positief over het proces dat in gang is gezet", schrijven GS in een brief aan de colleges van de gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee.

GS spreken hun vertrouwen uit dat de vier gemeenten vóór 2009 tot een duurzame en toekomstbestendige oplossing komen, die recht doet aan de constateringen in de lokale bestuurskrachtmetingen en het regionale onderzoek dat medio 2007 is gehouden. Ook verwachten GS dat die oplossing een adequaat antwoord biedt voor toekomstige ontwikkelingen op het eiland.

De vier gemeenten laten onderzoek doen naar de meest verregaande vorm van samenwerking, en de bestuurlijke aansturing die daar het beste bij past. Het eindbeeld daarvan staat nog niet vast: op voorhand sluiten de gemeenten geen enkele samenwerkingsvariant uit. Een gezamenlijk voorstel van de vier colleges voor dit onderzoek wordt nog voor het reces aan de gemeenteraden aangeboden.

Voor het eind van dit jaar zullen de vier gemeenteraden een besluit nemen over de toekomst van het lokaal bestuur op Goeree-Overflakkee.