Nu op de radio: Archipel bij nacht

VGB niet op kieslijst gemeente Goeree-Overflakkee

Binnenkort zijn de verkiezingen op Goeree-Overflakkee voor de nieuw te vormen gemeente. Verenigd Gemeente Belang Goedereede zal als partij niet deelnemen aan deze verkiezingen. Wel zijn twee VGB'ers te vinden op de kieslijst.

VGB als politieke partij
VGB Goedereede is actief sinds 1986 en ontstaan omdat de gemeente volgens de partijleden niet transparant genoeg functioneerde. In 1986 mocht Peter Grinwis als eerste raadslid (en later ook wethouder) namens het VGB zitting nemen op basis van een restzetel. Sindsdien mochten Peter Feller, Marieke van den Heuvel en Patrick Polie als raadsleden de partij vertegenwoordigen. In 2012 beleefde de partij een hoogtepunt met maar liefst drie raadsleden en een wethouder in het college.

De toekomst van de gemeente
Het VGB heeft zich altijd verzet tegen de herindeling op het eiland. Veel initiatieven zijn er door het VGB genomen om de herindeling tegen te houden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de burgerenquête, waar het VGB een motie voor heeft ingediend in de gemeenteraad. Uniek op Goeree-Overflakkee. Samen met de SGP, CU en de PvdA en het Burgercomité Herindeling NEE! Burgercomité Goedereede is gezamenlijk opgetrokken met petities, inspraakacties, advertenties etc. Nu de herindeling een feit is, is het VGB van mening dat alle energie moet worden ingezet om een gezonde nieuwe gemeente te realiseren. Het VGB dankt alle inwoners voor de massale steun die zij de afgelopen jaren mocht ontvangen.

De toekomst van het VGB
Bestuur, fractie en wethouder zijn tot een gezamenlijk standpunt gekomen dat het VGB niet mee zal doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het VGB heeft als een lokale partij gefunctioneerd en is van mening dat het onlogisch is om dat nu eilandelijk te gaan doen. Enerzijds vindt de partij een lokale partij geen doel op zich. Een dergelijke partij dient te ontstaan omdat de gevestigde partijen een gat laten liggen in de behoefte van de burgers. Dit moet bij de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee nog blijken. Anderzijds vinden zij het niet goed om bij een eilandelijke gemeente te gaan functioneren als 'Goereese partij'. Bij een eilandelijke gemeenteraad horen eilandelijke standpunten. Ook een fusie met andere lokale partijen was voor het VGB om eerder genoemde redenen geen optie. Bovendien loopt het gedachtegoed van het VGB en de overige lokale partijen op het eiland niet geheel gelijk.

VGB'ers op andere lijsten
Patrick Polie (fractievoorzitter) en Ellen Mastenbroek (raadslid) zullen per 1 januari de politiek verlaten. Margreet van Heest (raadslid) zal samen met Mike Dreisch (steunfractielid) te vinden zijn op respectievelijk plaats 2 en 6 van de partij Goeree-Overflakkee Samen (lijst 9). Het VGB wenst hen veel succes bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Tot het eind van het jaar zullen de volksvertegenwoordigers en wethouder van het VGB uiteraard op volle kracht de belangen van de Goereese bevolking blijven behartigen.