Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Vijf Koninklijke onderscheidingen in gemeente Dirksland

Vrijdag 25 april 2008 vond in verenigingsgebouw De Schakel te Dirksland weer de traditionele 'Lintjesregen' plaats. Namens Hare Majesteit de Koningin speldde burgemeester drs. S. Stoop de versierselen op bij één dame en vier heren. De heer G.W. Robijn werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de overige gedecoreerden mogen zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Mevrouw M. Benard (61) uit Dirksland is de enige vrouw in het gezelschap. Zij is sinds 1973 werkzaam in de maatschappelijke en sociale dienstverlening en levert al meer dan dertig jaar een bijdrage aan het algemeen welzijn van de inwoners van Goeree-Overflakkee. Van 1984 tot 1991 was zij leidster Gezinsverzorging bij de Stichting Thuiszorg & Maatschappelijk Werk Goeree-Overflakkee, tegenwoordig bekend onder de naam Careyn. In die periode groeide de gesubsidieerde zorg en hulpverlening. Mevrouw Benard heeft zich ingezet om deze ontwikkeling organisatorisch in goede banen te leiden. Bovendien heeft betrokkene zich ingezet voor de verzelfstandiging en het verwerven van een maatschappelijke positie voor de vrouwelijke medewerkers. Tussen 1991 en 2002 was zij zorgmanager. In deze hoedanigheid heeft zij onder meer bijgedragen aan het fusieproces van de instellingen voor gezinsverzorging en het initiatief genomen voor een opleidingsprogramma voor veelal ongeschoolde thuiszorgmedewerkers. In 2002 werd ze aangesteld als Alphabemiddelaar. Ze zorgde ervoor dat ouderen en alleenstaanden op Goeree-Overflakkee de benodigde hulp en verzorging kregen. In januari 2008 heeft mevrouw Benard haar maatschappelijke functies beëindigd. Zij was medeoprichter en voorzitter van de personeelsvereniging (sinds 1985). Als vrijwilliger is zij nog steeds betrokken bij Verzorgingshuis Amandelhof te Capelle aan den IJssel (sinds 2003). Voor haar jarenlange inzet voor haar medemens heeft Hare Majesteit de Koningin mevrouw Benard benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.C. Huizer (67) uit Herkingen werd ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Stoop speldde hem de versierselen op voor zijn verdiensten voor het kerkelijk leven, het onderwijs en de landbouw. In de periode 1970 tot 1983 was de heer Huizer secretaris van de kerkvoogdij. Achtereenvolgend was hij voorzitter van de kerkvoogdij (1983-1985), ouderling/scriba van de kerkenraad (1973-1984) en, met een onderbreking van twee jaar, ouderling (1986-heden) van de Nederlands Hervormde Gemeente in Herkingen. Ook op onderwijsgebied heeft betrokkene zich ingezet. Voor de Prins Johan Frisoschool maakte hij meer dan twintig jaar deel uit van het bestuur, als lid en voorzitter. Ook is de heer Huizer als algemeen bestuurslid betrokken bij Landbouwvereniging "De Eendracht" in Herkingen.

Ook de heer K. Tanis (64) uit Dirksland heeft zich geheel vrijwillig ingezet op maatschappelijk en kerkelijk gebied. Voor zijn betrokkenheid bij het wel en wee van de Dirkslandse gemeenschap, mag hij zich vanaf heden Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Gedurende dertig jaar (vanaf 1976) had de heer Tanis als diaken zitting in de diaconie van de Hervormde Gemeente Dirksland. Gedurende deze periode is hij ook een aantal jaren (1994-2006) voorzitter geweest. De heer Tanis is niet alleen van grote betekenis geweest voor deze kerkelijke gemeente. Tussen 1978 en 2006 was hij lid van de Stichtingsraad van de Stichting Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, namens de Hervormde Gemeente Dirksland. De stichtingsraad wordt gevormd door leden die zijn benoemd door de hervormde diaconieën binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op het eiland Goeree-Overflakkee en door de gemeenteraad van Dirksland. De heer Tanis was zeer nauw betrokken bij het totale beleid van het Ziekenhuis in Dirksland en adviseerde de directie van het ziekenhuis. Mede door de niet aflatende inzet van de heer Tanis is uiteindelijk een totale nieuwbouw van het ziekenhuis gerealiseerd. Van 1978 tot 2004 was de heer Tanis lid van de Stichtingsraad van de Stichting Hervormd Diaconale Gezondheidszorg Goeree-Overflakkee. Sinds 1996 is hij tevens lid van het dagelijks bestuur van deze stichting. In de jaren 1980-1991 was de heer Tanis lid van het bestuur van de Prins Johan Friososchool voor protestants-christelijk basisonderwijs.

De heer H. Bestman (66) uit Dirksland werd verrast met zijn onderscheiding behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1970 maakt de heer Bestman zich verdienstelijk voor de samenleving op het gebied van zorg, kerkelijk leven, bibliotheek en onderwijs.
Sinds 1970 heeft de heer Bestman diverse functies bekleed binnen de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Dirksland. Vanaf 1970 tot 1973 was de heer Bestman binnen de diaconie werkzaam als diaken, van 1986 tot 1998 als ouderling en sinds 2002 als scriba. In de periode 1973 - 1984 woonde de heer Bestman in de dorpskern Herkingen. Ook daar was hij actief lid binnen de Kerkenraad van de  Hervormde Gemeente. Door de diaconie van de Hervormde Gemeente is hij tevens benoemd tot lid van de Stichtingsraad van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland (1970-2003). In deze functie was hij zeer nauw betrokken bij het totale beleid van het ziekenhuis in Dirksland. De heer Bestman staat bekend als "stille kracht", die grote betrokkenheid toont bij de kerkelijke en burgerlijke gemeenschap. Als inwoner van Herkingen heeft hij ook deel uitgemaakt van het bestuur van de plaatselijke basisschool, de Prins Johan Frisoschool. De heer Bestman is lid van het bestuur van de Stichting Christelijke Openbare Bibliotheek Dirksland. De betreffende stichting is in 1975 opgericht. De heer Bestman heeft vanaf de oprichting deel uitgemaakt van het bestuur, eerst als adjunct en vanaf 1985 als voorzitter. In die periode is onder leiding van de heer Bestman een volledig vernieuwde bibliotheek gerealiseerd in een nieuw pand. Bovendien heeft hij zich ingezet voor het automatiseren van het registratie- en uitleensysteem.

Tot slot werd de heer G.W. Robijn (76) uit Dirksland verblijd met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor zijn bestuurlijke activiteiten op het gebied van volkshuisvesting, politiek en zorg. Op het gebied van volkshuisvesting is de heer Robijn gedurende achtendertig jaar actief geweest. In 1969 werd hij benoemd tot bestuurslid van de Woningbouwvereniging "Dirksland". In 1973 werd hij secretaris en in 1980 voorzitter van deze vereniging. In die periode heeft de heer Robijn de nodige veranderingen meegemaakt. Het aantal in bezit zijnde woningen is in die periode door nieuwbouw bijna verdubbeld en de Woonruimtewet 1947 werd in 1972 buiten toepassing verklaard, waardoor het toewijzingsbeleid de taak van de Woningbouwvereniging werd. Voor de leden van het dagelijks bestuur, waaronder de heer Robijn, betekende dit een aanzienlijke toename van de werkdruk. Desondanks wist hij tijd vrij te maken voor de Federatie van Woningbouwverenigingen op Goeree-Overflakkee. Het doel van de Federatie is het realiseren van betaalbare woningen voor alle inwoners van het werkgebied. In 1991 is de heer Robijn gekozen tot bestuurslid, in datzelfde jaar gevolgd door zijn benoeming tot voorzitter. In 2006 legde hij deze functie neer, om zich te wijden aan zijn taken als lid van het college van burgemeester en wethouders van Dirksland. Daarnaast maakte de heer Robijn deel uit van het bestuur van het gewest Zuid-Holland van de Nationale Woningraad, was hij lid van de Verenigingsraad van Aedes, de opvolger van de Nationale Woningraad, en lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Goeree-Overflakkee. Ook op politiekgebied heeft de heer Robijn zich vele jaren ingezet. In een periode van vierentwintig jaar (1982-2006) was hij lid van de gemeenteraad van Dirksland en lid van de fractie van de Partij van de Arbeid, waaronder vele jaren als fractievoorzitter. Als lid van de raad heeft hij meerdere nevenfuncties bekleed, waaronder lid van het bestuur van de Stichting Christelijke Openbare Bibliotheek Dirksland en lid van de Stichtingsraad van Zorgcentrum "Geldershof" te Dirksland.