Nu op de radio: Archipel bij nacht

Wandelknooppunten voor Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is de eerste plek in de provincie Zuid-Holland met wandelknooppunten. Over het hele eiland staan nieuwe paaltjes met wandelroutes. De routes hebben verschillende nummers en zijn door knooppunten met elkaar verbonden. Het is een systeem dat ook al (landelijk) voor fietsroutes werkt.

Er is nu 126 kilometer aan nieuwe wandelroutes uitgezet op Goeree-Overflakkee, maar dat is pas het begin. In de loop van 2014 komt er 375 kilometer aan wandelroutes op het eiland te liggen. Met dit netwerk kunnen wandelaars zelf bepalen hoe lang ze hun wandeling willen maken. Op elk knooppunt kan de route uitgebreid of ingekort worden.

Knooppuntbordjes
De eerste knooppuntbordjes werden opgeplakt door gedeputeerde Han Weber, waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt van Goeree-Overflakkee en wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Gedeputeerde Weber nodigde daarbij nadrukkelijk de ondernemers uit om activiteiten te bedenken langs de route: "Als ondernemers arrangementen aanbieden, van een café tot een bezoek aan Fort Prins Hendrik, profiteren zij van het routenetwerk. En voor de wandelaar worden de wandelroutes aantrekkelijker als er wat te beleven valt."

Er is bij het uitzetten van de routes gezocht naar interessante plekken. Zo´n 60 lokale 'proefwandelaars' hebben ervoor gezorgd dat de routes door verschillende landschappen lopen: van polders tot duinen en van slikken tot historische dorpskernen. Ook de cultuurhistorie is niet vergeten. Zo loopt een van de routes langs het tracé van de vroegere tram over het eiland.

Subsidie
De provincie Zuid-Holland subsidieert de aanleg van het routenetwerk. Het is de bedoeling om in heel Zuid-Holland wandelroutes met deze knooppunten-bewegwijzering aan te gaan geven.