Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Windmolenplan Goeree-Overflakkee onzeker

Het is volgens een onderzoeksbureau onzeker of de plannen voor een windmolenpark op Goeree-Overflakkee door kunnen gaan. Natuurbelangen vormen mogelijk een belemmering voor de bouw van de turbines.

De provincie Zuid-Holland wil op Goeree-Overflakkee ruimte scheppen voor de plaatsing van 65 windmolens. Het initiatief, waaraan ook agrariërs, energiemaatschappijen en de gemeente Goeree-Overflakkee deelnemen, is opgenomen in het kabinetsplan voor de uitbreiding van windenergie in Nederland.

Het onderzoeksbureau Bos & Van Rijn heeft op verzoek van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu de plekken die in Nederland zijn uitgekozen voor de plaatsing van windmolens nog eens beoordeeld. Voor verschillende locaties komt het bureau tot de conclusie dat er "zwaar concurrerende belangen" in de omgeving zijn. Een van die locaties is Goeree-Overflakkee.

Volgens het onderzoeksbureau is het windmolenplan strijdig met de ecologische belangen in de regio. De plaatsing van de turbines zou de beschermde natuurgebieden in de omgeving kunnen verstoren. Dat zou ook voor natuurorganisaties reden kunnen zijn om te procederen tegen de komst van de windmolens.

In een geheim deel van het rapport van Bos& Van Rijn wordt Goeree-Overflakkee genoemd als een van de windmolenlocaties waarvan het onzeker is of de turbines er wel gebouwd kunnen worden. Door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur is dit deel toch openbaar geworden.

Omdat er op verschillende windmolenlocaties "zwaar concurrerende belangen"
in de omgeving zijn, heeft het onderzoeksbureau Bos & Van Rijn het kabinet en de provincies geadviseerd te zoeken naar alternatieve windmolenlocaties.