Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Woningen Woningbouwvereniging Dirksland zijn veilig

Foto

Woningbouwvereniging Dirksland is eind 2009 gestart met onderzoek naar de brandveiligheid van haar woningen in Melissant, Dirksland en Herkingen. Er is onderzocht of de woningen aan de wettelijke brandveiligheidseisen voldoen. Een grote brand in Hoofddorp op 16 juni 2008 gaf aanleiding tot onderzoek naar de vraag hoe het kwam dat de brand zich zo snel (binnen 5 minuten na melding naar 3 woningen en binnen 20 minuten naar 5 woningen) heeft kunnen verspreiden.

Naar aanleiding hiervan is geconcludeerd, dat een tekortschietende weerstand tegen branddoorslag van de woningscheidende constructie een belangrijke rol heeft gespeeld. Het ministerie van VROM heeft destijds alle gemeenten en woningcorporaties om aandacht gevraagd voor dit probleem wat zich voor kan doen bij woningen die gebouwd zijn tot 1980. Woningbouwvereniging Dirksland is uit voorzorg een onderzoek naar de brandveiligheid van deze woningen gestart.

Onderzoek
Met ondersteuning van Demo Consultants is eind 2009 een vooronderzoek uitgevoerd. Met betrekking tot woningen welke gebouwd zijn tot 1980 is een plan van aanpak gemaakt met daarin een representatieve steekproef. Tijdens het onderzoek is voornamelijk gekeken of de scheidingswand tussen de woningen is doorgemetseld tot aan het dak en er is gelet op de eventuele aanwezigheid van kieren of gaten. Scheidingswanden dienen minimaal 20 minuten weerstand te bieden tegen branddoorslag naar de naastgelegen woning. Dit is soms niet het geval wanneer er kieren of gaten zijn tussen de woningscheidende wand en het dakbeschot.

Uitkomst
Voor elk onderzocht type woning is een brandscan uitgevoerd waarbij de geconstateerde tekortkomingen zijn gecategoriseerd naar mate van risico. Bij 132 woningen zijn tekortkomingen geconstateerd. Ter verduidelijking, de kans dat in deze woningen brand ontstaat, is niet groter dan in andere woningen. Het gaat erom dat een eventuele brand sneller kan doorslaan naar een naastgelegen woning. In samenwerking met Efectis (voorheen TNO centrum brandveiligheid) heeft Demo een advies opgesteld voor aanpassing van de brandwerendheid. Daarnaast zijn er diverse aanbevelingen gedaan met betrekking tot de toegankelijkheid voor de brandweer, het gebruik van hittebestendig materiaal en brandveiligheid in het algemeen. Met name de aansluiting tussen woningscheidende wanden en het dakbeschot was soms onvoldoende brandwerend en in sommige complexen waren wanden of plafonds van vluchtroutes nog afgewerkt met  zeer brandgevaarlijke houten schroten of zachtboard.

Aanpassingen 
Als vervolg hierop heeft de woningbouwvereniging in januari 2011 in een gezamenlijke inspanning met de gemeente en brandweer de tekortkomingen in "het veld" beoordeeld en per situatie is vastgesteld welke soort oplossing acceptabel is. De belangrijkste tekortkomingen konden gelukkig relatief eenvoudig hersteld worden. De afgelopen maanden tot vlak voor de schoolvakanties heeft aannemer Boeter uit Middelharnis de herstelwerkzaamheden uitgevoerd en afgerond, waarmee gesteld kan worden dat de woningen van Woningbouwvereniging Dirksland met betrekking tot brandoverslag en branddoorslag, veilig zijn. Verantwoordelijke medewerkers van de gemeente Dirksland en de Brandweer hebben Woningbouwbouwvereniging Dirksland gecomplimenteerd met deze aanpak waarbij zij heeft laten zien dat veiligheid hoog in het vaandel staat.

"Veiligheid voorop, dat doe je samen!" 
Dat veiligheid hoog op de agenda staat wordt ook nog eens onderstreept door participatie in het project "Veiligheid Voorop, dat doe je samen!" wat komend najaar van start gaat. Na goede resultaten van enkele projecten binnen de regio, zal Brandweer Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met Woningbouwvereniging Dirksland en de gemeente Dirksland als eerste op Goeree Overflakkee invulling gaan geven aan het project "Veiligheid voorop, dat doe je samen!" Hierbij wordt verdeeld over een drietal jaren elke huurwoning bezocht, waarbij door de brandweer een persoonlijk advies gegeven wordt hoe je je huis veiliger kunt maken. Tevens wordt samen met de bewoner een woningcheck brandveiligheid uitgevoerd. Het doel van dit project is het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn van bewoners en terugdringen van de effecten van woningbranden. Meer informatie hierover volgt medio september 2011.