Rotaryclub opgericht voor en door jonge professionals

Foto

Op vrijdag 7 augustus 2020 heeft Rotaryclub Het Haringvliet het levenslicht gezien. De vijf bestuursleden hebben in notariskantoor Van Dorst-Dijkers in Maasdam de notariële akte getekend en daarmee werd de oprichting officieel. Het is bijna tien jaar geleden dat de laatste Rotaryclub in Nederland werd opgericht en nog niet eerder met zo’n jong ledenbestand.

Maatschappelijke projecten
Rotary Het Haringvliet is een netwerk- en serviceclub, gevormd door jonge professionals die zich met veel enthousiasme inzetten voor maatschappelijke projecten. Het ledenbestand is zeer divers qua achtergrond en vakgebieden en de leeftijd van de leden ligt lager dan in de meeste Rotaryclubs, namelijk tussen de 20 en 40 jaar oud. ’’Bij ons vind je geen eliteclub of ‘hardcore’ businessclub, maar een groep nuchtere, energieke en leergierige mensen die elkaar vooruit wil helpen en iets wil betekenen voor onze samenleving en juist dat maakt deelname zo interessant. Je ontmoet nieuwe mensen, bezoekt nieuwe plekken en doet nieuwe kennis op’’, aldus voorzitter Jelle Stelpstra.

Vernieuwede invulling van Rotary
De nieuwe club is er voor jonge professionals en sluit aan bij hun manier van leven. “We zien de waarden van Rotary, maar willen de club wel op onze eigen, flexibele manier inrichten: laagdrempelig, veel aandacht voor het teamgevoel en voor leren van elkaar”, zegt Debbie Grijpink, secretaris van de club. Uitgangspunt blijft dat de club functioneert als netwerk- en kennisclub. Daarnaast houden de leden zich bezig met serviceprojecten, regionaal en internationaal.

Werkgebied
Het werkgebied van Rotary Het Haringvliet is breed en beslaat de Zuid-Hollandse eilanden, Rotterdam, Dordrecht en een gedeelte van West-Brabant. De clubleden komen om de week op donderdagavond bij elkaar op wisselende locaties binnen het werkgebied. Naast de verschillende locaties is er ook sprake van een wisselend programma. Het bespreken van de algemene clubzaken wordt gecombineerd met presentaties, bedrijfsbezoeken en gezamenlijke maaltijden of activiteiten.

Verjonging van Rotary
Het initiatief voor de jonge club is in 2019 genomen door twee oud-gouverneurs van het district waar de nieuwe club onderdeel van uit maakt, namelijk Fred Dijkers (2018-2019) en Jan Verhage (2019-2020). “Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van nieuwe leden in ons district 48 jaar en dat moet lager. En daarom is Rotary Het Haringvliet een welkome aanvulling”, vindt Jan Verhage.

Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen via rchetharingvliet@gmail.com.

Foto: v.l.n.r. Jelle Stelpstra (voorzitter), Jurjen Verhage (algemeen bestuurslid), Jorne Kap (algemeen bestuurslid), Mirjana Glavas (penningmeester) en Debbie Grijpink (secretaris).