Nu op de radio: Archipel bij nacht

CDA wil onderzoek naar mogelijkheden bestrijden blauwalg

De CDA Statenfractie wil dat de provincie Zuid-Holland nader onderzoek laat doen naar de vorming en bestrijding van blauwalg. Meer inzicht is noodzakelijk om blauwalg op de langere termijn effectief te kunnen bestrijden.

CDA woordvoerder Wiebrand Dijkstra zegt dat aanvullend onderzoek nodig is om op een meer verantwoorde en beter gefundeerde manier beslissingen te kunnen nemen over de bestrijding van blauwalg. In Zuid-Holland gaat het met name om een beslissing over het Volkerak-Zoommeer. Tot nu toe ziet de provincie het zout maken van het Volkerak-Zoommeer als de enige oplossing om de vorming van blauwalg te bestrijden.

Wiebrand Dijkstra heeft hierover zijn twijfels. Hij wijst erop dat het verzilten van het Volkerak-Zoommeer, het op één na grootste zoetwaterreservoir van Nederland, een rigoureuze en onomkeerbare maatregel is waar goed over moet worden nagedacht. Zeker in tijden waarin zoet water een schaars goed dreigt te worden. Er moet dus goed worden gekeken of er ook alternatieven zijn die de zoetwatervoorziening niet zullen bedreigen.

Zelf zegt hij hierover: "Op verschillende plekken lijken verschillende dingen te gebeuren. Zo zou de vorming van blauwalg in het Volkerak-Zoommeer de afgelopen jaren zijn afgenomen, terwijl deze op andere plekken juist voor veel meer overlast heeft gezorgd. We willen duidelijker inzicht in de factoren die een rol spelen bij de vorming van blauwalg en in de resultaten die verschillende vormen van bestrijding hebben gehad. Verzilting is een ingrijpend middel, en een uiterst middel wat mij betreft: dit mag je niet inzetten zolang minder nadelige alternatieven nog onvoldoende zijn onderzocht."