Nu op de radio: De late avond

Natuurherstel in de Kwade Hoek

Op 11 augustus 2009 begint Natuurmonumenten aan een natuurherstelproject langs het buitendijkse fiets- en wandelpad in de Kwade Hoek. De werkzaamheden, die tot medio september 2009 duren, bestaan vooral uit het verwijderen van struikgewas en het afschrapen van de voedselrijke bovenlaag. Doel is het herstellen van de rijke en gevarieerde flora en fauna en het maken van verbindingen voor planten en dieren.

Voor omwonenden en belangstellenden houdt Natuurmonumenten een informatieve excursie op maandag 10 augustus 2009. Deze start om 19:00 uur vanaf de parkeerplaats aan het eind van de Oostdijkse weg.

Overgroeiing
De afgelopen jaren is de karakteristieke variatie langs het wandel- en fietspad in de Kwade Hoek verdwenen doordat een groot oppervlak is overgroeid met braam en duindoorn. Voorheen hielden de konijnen het gebied open met hun gegraaf en gegraas, maar door ziekten in het verleden is de konijnenpopulatie verdwenen. Ook voedingstoffen die uit de lucht neerdalen en de hier uitgevoerde kustversterking zijn oorzaken van de overgroeiing.

De Kwade Hoek is een bijzonder gebied. Want in ons land zijn er maar heel weinig van dit soort open buitendijkse gebieden met valleien en drogere delen. De duinen van Goeree zijn bovendien Natura 2000-gebied. Dat betekent dat behoud en herstel van het oorspronkelijke landschapsbeeld hier van groot belang is. Natuurmonumenten vindt het dan ook belangrijk om dit herstel uit te voeren: voor de natuur en voor de mens die ervan kan genieten.

Beproefde methode
Over een lengte van in totaal zo'n 1200 meter zal Natuurmonumenten langs het pad een groot gedeelte van de overgroeiing verwijderen. Zo worden drie valleien weer met elkaar verbonden die nu nog van elkaar gescheiden zijn: de Parnassia-, Bunker- en Muntvallei. Ook wordt plaatselijk de met voedingsstoffen verrijkte bovenlaag afgevoerd. Zo krijgen de typische planten en dieren van dit landschap weer de kans. Poeltjes worden weer geschikt voor de rugstreeppad. Waterrallen scharrelen langs de oever. Parnassia, vleugeltjesbloem en orchideeën vestigen zich weer, en er komt nieuw leefgebied voor de duinhagedis. Kortom: de variatie keert terug.

Door regelmatig te maaien wordt vervolgens voorkomen dat braam en duindoorn opnieuw alles overgroeien. Deze methode is al succesvol uitgevoerd op andere plaatsen in de duinen. Door de maatregelen ontstaat ook voor de fietsers en wandelaars een gevarieerder en kleurrijker beeld. Struikgewas wordt afgewisseld met bloemrijke delen, zodat recreanten een mooi zicht krijgen op de verder zeewaarts gelegen duinen en valleien.

Bij de excursie op 10 augustus 2009 zullen medewerkers van Natuurmonumenten onder meer enkele kleinere gedeelten laten zien die begin 2008 al onder handen zijn genomen. Zo wordt duidelijk hoe het landschap naast het wandel- en fietspad er over anderhalf jaar ongeveer uit zal zien. Belangstellenden kunnen zich om 19:00 uur op de parkeerplaats aan het eind van de Oostdijkseweg aansluiten bij de excursie; aanmelden is niet nodig.