Nu op de radio: Archipel Love Songs

Oostflakkee zet in op minimabeleid

Op donderdag 18 juni 2009 stelde de gemeenteraad van de gemeente Oostflakkee unaniem de nota minimabeleid vast. In de nota staan de hoofdlijnen van het minimabeleid dat de gemeente in de toekomst gaat voeren. Kernwoorden in de nota zijn maatwerk en armoedebestrijding.

Voortraject
Al in 2008 startte de gemeente Oostflakkee met de voorbereidingen voor de nota. Een uitgebreid doelgroepenonderzoek bracht aan het licht hoe groot de behoefte is aan armoedepreventie bij de inwoners van de gemeente. Vervolgens is er in september van dat jaar een informatieve raadsvergadering georganiseerd waar zowel betrokken instanties als inwoners zelf konden meepraten over het onderwerp. Tijdens deze geslaagde avond zijn veel ideeën aangedragen die verwerkt zijn in de uiteindelijke nota.

Nota minimabeleid
De nota is breed opgezet. Niet alleen is er in uitgewerkt hoe men de armoede in financiële zin wil bestrijden, ook voor de bestrijding van bijvoorbeeld eenzaamheid is aandacht. Armoede heeft dus niet alleen met een (laag) inkomen te maken; men wil de armoede op meerdere manieren aanpakken.

Bijvoorbeeld door het nog actiever inzetten op re-integratie. Oostflakkee zou graag zien dat mensen die zelf moeite hebben om een plaats op de arbeidsmarkt te krijgen, snel aan een baan worden geholpen en daarmee duurzaam een zelfstandig leven op kunnen bouwen.

Ook worden sommige regelingen versoepeld zodat een grotere groep inwoners in aanmerkingen komt voor vergoedingen. Te denken valt aan een vergoeding voor deelname aan sociaal-culturele activiteiten en ook  het ondersteunen van chronisch zieken en gehandicapten.

Verder is gebleken dat teveel inwoners geen gebruik maken van voorzieningen die voor hen in het leven geroepen zijn. Daarom wil de gemeente haar inwoners laten ondersteunen bij het invullen van diverse soorten formulieren. Er bestaan al concrete plannen om dit in samenwerking met de Stichting Welzijnswerk Oostflakkee vorm te geven.

Voorlichting
Een andere wens van de gemeenteraad van Oostflakkee is het verbeteren van de voorlichting over de diverse mogelijkheden voor haar inwoners. Het is daarbij belangrijk dat er in begrijpelijke taal voorlichting wordt gegeven. De website speelt hierin een duidelijke rol.

Invoering
De belangijkste stap is gezet nu de nota ook daadwerkelijk is vastgesteld. In de komende tijd wordt de nota stapsgewijs ingevoerd. U kunt de nota minimabeleid inzien op de gemeentelijke website: www.oostflakkee.nl