Nu op de radio: De late avond

Waterrecreant tevreden over voorzieningen Middelharnis

In 2007 is door de gemeente Middelharnis een kort onderzoek uitgevoerd naar de beleving van de gebruiker (waterrecreanten) van de haven van Middelharnis. De gemeente wilde graag meer inzicht krijgen in de bezoeker, de waardering van de bezoeker voor de voorzieningen en de beleving van de haven en de omgeving, om zo het toekomstige beleid op de recreant af te stemmen.

In de haven van Middelharnis meren jaarlijks tussen de 6.000 en 7.000 boten af, dit komt neer op circa 17.000 bezoekers. Om te achterhalen wat die bezoekers van de haven en de voorzieningen vinden, is een schriftelijke enquête opgesteld en verspreid. In het onderzoek zijn zowel de vaste ligplaatshouders als de passanten betrokken. Van de 450 enquêtes die onder passanten zijn verspreid zijn er 202 ingevuld en geretourneerd. Van de 220 vaste ligplaatshouders reageerden er 72.

In het onderzoek konden de respondenten hun mening geven over het winkelcentrum van Middelharnis, het voorzieningenniveau in de haven, de informatiekanalen, de veiligheid en de toekomst van de haven. Daarnaast is met de enquête achterhaald wie de gebruiker is van de haven, waarom men voor de haven van Middelharnis kiest, en welke activiteiten men tijdens het bezoek ontplooit.

Naast het feit dat de waterrecreant heeft aangegeven in het algemeen tevreden te zijn over de voorzieningen in de haven, zijn er ook verbeterpunten aangegeven. Enkele zaken die zijn genoemd door de respondenten zijn: meer ligplaatsen, betere steigers met een trap naar de kade, geen toeristenbelasting heffen en het uitdiepen van de haven. Tot slot zijn als

duidelijke pluspunten naar voren gekomen: de grote tevredenheid over de havenmeesters, de openingstijden van de haven en de informatie over de beschikbaarheid en afmetingen van ligplaatsen.

De resultaten van de enquête zijn in een rapportage cijfermatig uiteengezet. Het totale onderzoeksrapport staat op www.middelharnis.nl. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is de gemeente reeds begonnen met diverse onderhoudswerkzaamheden. De resultaten van het onderzoek worden daarnaast gebruikt voor de actualisatie van de havennota. Deze nota is naar verwachting in 2009 gereed.