Nu op de radio: Archipel bij nacht

Windenergie uitvoerig besproken in gemeenteraad

logo_goeree-overflakkeeDonderdagavond 12 december 2013 behandelde de gemeenteraad de Herziening regionale structuurvisie Goeree-Overflakkee windenergie in de oordeelsvormende fase van de raadsvergadering. Er waren drie insprekers over dit onderwerp om de raadsleden te informeren over hun standpunten. Door de raadsleden is uitvoerig gesproken over windenergie op Goeree-Overflakkee.

Er zijn drie amendementen ingediend door VKGO (1) en PvdA (2), die na stemming zijn verworpen. Daarnaast zijn twee moties ingediend door de coalitiepartijen, die na stemming zijn aangenomen. De gemeenteraad heeft nog geen besluit genomen over de locaties. Dit zal naar verwachting pas medio 2014 plaatsvinden. Wel heeft de raad toestemming gegeven om de ontwerp-structuurvisie en de PlanMER vanaf januari 2014 ter inzage te leggen.

De gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland hebben de afgelopen maanden een onderzoek (planMER) laten uitvoeren door een gespecialiseerd adviesbureau. Dit planMER moet inzicht bieden in de mogelijkheden van windenergie op het eiland. In het onderzoek is onder meer gekeken naar bewoning, natuur en landschap.

Uit het planMER zijn meerdere locaties gekomen waar windenergie mogelijk zou kunnen zijn. Deze locaties zijn verwerkt in drie mogelijke alternatieven: zeven grote clusters, dertien kleine clusters of een combinatie van grote en kleine clusters verspreid over het eiland. De resultaten van het onderzoek maakten duidelijk dat de eerder benoemde plekken uit het bestuursakkoord (de zogenaamde sterren op de kaart) onvoldoende capaciteit boden voor de realisatie van 260 MW. De zeven grote clusers boden daarentegen meer dan voldoende capaciteit.

Voorkeursvariant
Samen met de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Goeree-Overflakkee gekeken naar wat een goede middenweg zou zijn. Uiteindelijk zijn er vijf mogelijke gebieden overgebleven, waarvan één cluster een samenvoeging is van twee losse locaties. Deze gebieden zijn verwerkt in een zogenoemd voorkeursalternatief. Dit voorkeursalternatief is opgenomen in de ontwerp-structuurvisie van de gemeente en in de Visie Ruimte en Mobiliteit van de provincie. Hierbij is rekening gehouden met de ontwikkelingen in de Noordrand, met de locaties waar nu al windturbines aanwezig zijn en de gebieden die eerder door de gemeente en de provincie zijn opgenomen in het bestuursakkoord. Hierdoor blijft een groot gebied in de randzone van het eiland gevrijwaard van windenergie.

Provinciale structuurvisie
Bij de provincie Zuid-Holland vindt een parallel proces plaats met betrekking tot de nieuwe provinciale structuurvisie, de Visie Ruimte en Mobiliteit (inclusief windenergie op Goeree-Overflakkee). Volgens de planning stellen Gedeputeerde Staten op 20 december de Ontwerp-visie Ruimte en Mobiliteit vast en zal deze in januari 2014 ter inzage worden gelegd, tegelijkertijd met de ter inzagelegging van de gemeente.