Nu op de radio: Archipel bij nacht

Zwarte zaterdag komt eraan

Zaterdag 1 augustus 2009 wordt de drukste reisdag van deze zomer, voorspelt de ANWB. Op die dag staan er extreem lange files op de Europese wegen vanwege vertrekkende en terugkerende vakantiegangers. In Frankrijk is het Zwarte Zaterdag en in Duitsland krijgen de deelstaten in het zuiden vakantie, waardoor in Oostenrijk en Zwitserland de wachttijden voor de Alpentunnels fors oplopen. Ook beginnen dat weekend de vakanties in Italië en Spanje.

In Frankrijk zorgen vertrekkende en terugkerende vakantiegangers de hele dag voor files. De ANWB verwacht dat er op het hoogtepunt, rond het middaguur, in totaal ruim 500 kilometer file staat. De drukte begint zaterdagochtend vroeg. Er staan dan lange files op de belangrijkste routes naar het zuiden. Het verkeer stokt al ver vóór Lyon op de A6. Ten zuiden van Lyon kruipt het verkeer door de Rhône-vallei op de A7 richting Orange en verder op de A9 naar de Spaanse grens. Zeker net zo druk is het op de A10 Parijs - Orléans richting Spaanse grens. Vooral in de omgeving van Orléans loopt het dan vast.

Alternatieven voor een reis naar het zuiden zijn de A39, A20 en A71/A75. Al staan ook daar files. Op wegen richting het noorden is zaterdag kans op files door terugkerende vakantiegangers.

In het zuiden van Duitsland beginnen dit weekend de schoolvakanties. Dat zorgt voor grote drukte op de weg. De meeste kans op vertraging is er op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg- München en de A8 München-Salzburg. In het noorden staan de files rond Bremen en Hamburg op de A1/A7.

In Zwitserland loopt de wachttijd voor de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel - Chiasso op tot recordhoogte.
Vanwege de grote stroom vakantiegangers vanuit Duitsland door Oostenrijk krijgt verkeer op de A10 Salzburg-Villach bij de Tauerntunnel met drie tot vier uur wachttijd te maken.

Augustus is dé vakantiemaand in Italië. Zaterdag begint daar de grote uittocht, vooral richting de grote meren in het noorden en de badplaatsen aan de Adriatische kust.

In Nederland verwacht de ANWB weinig problemen op de weg. Wel wordt het druk op wegen in Friesland vanwege de Sneekweek. In Deventer is zondag de drukbezochte boekenmarkt en in Amsterdam trekt de Gay Pride veel bezoekers.