Aanpak misbruik betaalde informatienummers

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De overheid gaat misbruik van betaalde informatienummers beter aanpakken.

 Het Ministerie van Economische Zaken en het Openbaar Ministerie gaan hierin samenwerken met de OPTA, Bovenregionale Recherche Noord- en Oost- Nederland (BR NON), de Stichting Informatiedienstencode (Stic), de Nederlandse Vereniging van Informatiedienstaanbieders (NVI) en ICT Telecom, als vertegenwoordiger van de telecommunicatiesector.

Misbruik met informatienummers zoals 0906 nummers uit zich in diverse vormen. Deze hebben met elkaar gemeen dat met opzet langdurig en frequent naar een bepaald informatienummer wordt gebeld. Dit levert de malafide exploitant van dit nummer veel schijnbaar legale inkomsten op. Zo kunnen consumenten worden misleid tot het bellen naar informatienummers van malafide exploitanten. Ook kunnen de aanbieders van telecommunicatie in deze worden getroffen. In sommige gevallen voert de exploitant op illegale wijze zelf gesprekken naar zijn informatienummer, genereert hierdoor inkomsten maar betaalt vervolgens niet voor de gemaakte gesprekskosten.

De samenwerking moet leiden tot het terugdringen van dit misbruik. Geadviseerd is, waar nodig consumenten voor te lichten, regelgeving aan te scherpen, het misbruik van informatienummers beter te signaleren en geconstateerd misbruik strafrechtelijk te vervolgen. De betrokken partijen stemmen daarbij zoveel mogelijk hun informatie op elkaar af waardoor malafide exploitanten sneller en adequater aangepakt kunnen worden. De samenwerking is een aanvulling op een in 2002, door partijen uit de  telecommunicatiesector getekend convenant tot het tegengaan van oneigenlijk gebruik van informatienummers.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina