Eerste turbine op windpark Battenoert afgebroken

Foto

Donderdag 16  juli 2015 is de eerste van de 7 turbines op windpark Battenoert afgebroken. Na 19 jaar trouwe dienst staan alle turbines sinds 1 mei 2015 stil. De turbine die is afgebroken is de EWT, ontworpen en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Lagerwey. Dit is een van de eerste turbines zonder tandwielkast geweest, een prototype waar gedurende die 19 jaar mee getest is. Alle turbines zijn verkocht en worden na een grondige revisie elders in de wereld opnieuw opgebouwd.

De bouw van de vier nieuwe turbines is inmiddels begonnen. Vanaf de dijk langs het Grevelingenmeer is de bouw goed te volgen. Een van de funderingen is al gereed. Binnen twee weken zal de opbouw van de mast beginnen. Voor de bouwwerkzaamheden wordt daar waar mogelijk gebruik gemaakt van lokale bedrijven, om zo veel mogelijk lokale werkgelegenheid te stimuleren.

Het bouwverkeer rijdt vanaf de N215 bij Nieuwe-Tonge over de Oudelandsedijk en vervolgens over de Blaakweg naar de bouwlocatie. Deze laatste weg is (tijdelijk) over de gehele lengte versterkt ten behoeve van het bouwverkeer en zal soms voor het overige verkeer worden afgesloten. Fietsers, die gebruik maken van de fietsoprit om vanaf de Zeedijk/Blaakweg op de Buitendijk te komen, zullen de komende maanden op dit punt overlast ondervinden.

Op 26 september 2015 zal er een Open Dag zijn voor publiek. Nadere aankondiging hiervan volgt in september.