Jeugd brengt Vrijheidsvuur naar Goeree-Overflakkee

Foto

Een aantal jeugdige lopers van atletiekvereniging (AV) Flakkee zullen op Bevrijdingsdag 2008 het Vrijheidsvuur voor de vier gemeenten gezamenlijk, naar Middelharnis brengen, om zo aandacht te vragen voor een leven in vrede en vrijheid. Jaarlijks wordt op 5 mei om 0:00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, voor het historische hotel De Wereld. Dit is de plek waar op 5 mei 1945 in aanwezigheid van Prins Bernhard de onderhandelingen begonnen met de Duitsers over hun capitulatie.

6 Mei capituleerde Duitsland officieel in een boerderij in de buurt van Wageningen. Het Vrijheidsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het is inmiddels een indrukwekkende traditie geworden dat het vuur om middernacht wordt opgehaald en lopend wordt gebracht naar diverse gemeenten, om het vuur in eigen gemeente te ontsteken.

Elk jaar vindt de Nationale Start Viering Bevrijding plaats in een bepaalde provincie. Dit jaar is de provincie Zuid-Holland aan de beurt. De Commissaris van de Koningin, J. Franssen, heeft alle Zuid-Hollandse gemeenten benaderd met de vraag of ze het Vrijheidsvuur naar de eigen gemeente willen brengen om het daar om 13:00 uur precies te ontsteken. De heer Franssen overhandigt op 5 mei middernacht het vuur in Wageningen aan een Rotterdamse sporter, waarna het vuur in estafetteloop naar Rotterdam wordt gebracht. Het Vrijheidsvuur arriveert omstreeks 9:00 uur in Rotterdam. De minister-president zal om 13:00 uur precies het grote bevrijdingsvuur op de Erasmusbrug ontsteken, evenals het in vele andere gemeenten op dezelfde tijd wordt ontstoken.

Vrijheidsvuur in Goeree-Overflakkee
Atletiekvereniging Flakkee heeft spontaan haar diensten aangeboden om namens de vier gemeenten het vuur op te halen en in Middelharnis op het plein voor het Diekhuus te ontsteken. Zeven jeugdige lopers, variërend in leeftijd van 12 tot 16 jaar (begeleid door volwassen leden van AV Flakkee), zullen het vuur 's ochtends in Rotterdam op gaan halen. Het gaat om de volgende lopers: Rens Woudenberg, Willem Broeders, Mathijs van der Weide, Jelle van der Klundert, Anouk Luijmes, Florien Slijkhuis en Marloes Broeders. De vier gemeenten zijn erg blij met dit initiatief van de jeugd: het geeft op een mooie manier aan dat ook de jeugd vrede en vrijheid hoog in het vaandel hebben staan.

Gezien de afstand wordt het vuur en de lopers per bus naar de Schaapsweg gebracht. Hier start om circa 10:30 uur de estafetteloop via de N59 en de N215. De verwachte aankomst in Middelharnis is om 12:30 uur aan de Langeweg in Middelharnis. Hier worden de lopers binnengehaald en verder begeleid naar het Diekhuusplein (via de Langeweg en Beneden Zandpad). De lopers worden hier verwelkomd door wethouder W. Bruggeman van Dirksland, burgemeester De Vries en wethouder Kleingeld van Middelharnis en wethouder P. 't Hoen van Oostflakkee. Zij zullen het Vrijheidsvuur in ontvangst nemen en symbolisch het vuur ontsteken op het Diekhuusplein.