Luister radio: Archipel bij nacht of kijk live TV

Veranderingen havens Goeree-Overflakkee: inwoners bepalen prioriteiten

Foto

Op verschillende havens op Goeree-Overflakkee worden mogelijk veranderingen doorgevoerd naar aanleiding van enquêteresultaten die aantonen wat inwoners belangrijk vinden. Uit 14 enquêtes, uitgezet door de gemeente Goeree-Overflakkee in de maanden april en mei van het jaar 2024, blijkt dat mensen voornamelijk hechten aan groen, historische uitstraling en schoon oppervlaktewater in de havens.

Met 529 ingevulde enquêtes tonen de inwoners hun betrokkenheid bij de verschillende havens op het eiland. Elk havengebied heeft zijn eigen behoeften, zo willen bezoekers van de haven van Stellendam bijvoorbeeld meer bankjes, terwijl de havens van Middelharnis en Goedereede worden geprezen om hun sfeer en uitstraling. Daarnaast spreken de meeste respondenten bij de haven van Ooltgensplaat de wens uit voor meer horecagelegenheden en bij de haven van Battenoord wordt een toiletfaciliteit als gewenste toevoeging genoemd.

Vanwege de noodzaak tot groot onderhoud aan verschillende havenconstructies, waarvan 10 eigendom zijn van de gemeente en 4 van Waterschap Hollandse Delta, heeft de gemeenteraad de opdracht gegeven voor het opstellen van een Masterplan Havens. Dit plan zal details bevatten over de technische staat, historische waarde, economische belangen en toekomstige mogelijkheden van elke haven.

Om de toekomstvarianten voor elke haven verder uit te werken, zullen er inloopbijeenkomsten worden gehouden. Het concept van het Masterplan Havens wordt eind 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad, die uiteindelijk zal beslissen over de aanpak per haven en prioritering van werkzaamheden.