Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

OBS Stellegors danst zich warm op warme truiendag

Foto behorende bij OBS Stellegors danst zich warm op warme truiendag
Foto behorende bij OBS Stellegors danst zich warm op warme truiendag
Foto behorende bij OBS Stellegors danst zich warm op warme truiendag

Op vrijdag 10 februari 2012 deed de OBS Stellegors mee aan de warme truiendag. De school, die in 2011 haar eerste groene vlag mocht ontvangen, deed mee aan deze landelijke actie om zo haar Coole bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot, energiebesparing en daarmee de opwarming van de aarde. De verwarming was 's morgens vijf graden lager gezet waardoor de school deze dag 35% minder energie heeft verbruikt dan normaal.

Omdat de klaslokalen deze dag iets kouder zouden aanvoelen, had iedereen op school een extra warme trui aangetrokken. En om iets warmer te worden, werd er meegedaan aan de Flashmob. Dit is een ingestudeerde dans, die in heel Zuid-Holland zou worden gedanst door diverse scholen en instanties op hetzelfde tijdstip.

Tien uur stipt dansten in een heerlijk winterzonnetje op het schoolplein van de OBS Stellegors directeur Petra 't Hoen, de 180 leerlingen, 10 leerkrachten en enkele ouders zich warm op het vrolijke dansnummer "Hello", dat schalde uit de luidspeakers van de geleende geluidsinstallatie van Jaap Boone Witgoed. Maar ook danste wethouder Peter Feller van de gemeente Goedereede mee, die met zijn komst gehoor had gegeven aan een schriftelijk verzoek van de Ecokids. Eerder gaf hij aan best zenuwachtig te zijn om zo'n flitsende flashmob te dansen, maar het ging hem zeer verdienstelijk af. Later woonde hij nog een presentatie van de leerlingen in groep 7 bij over het energieverbruik van de school. In deze presentatie gaven de kinderen aan dat de OBS Stellegors momenteel circa 14.000 m3 gas en 18.883 kwh elektriciteit jaarlijks verbruikt, wat een uitstoot van 34.381 CO2 jaarlijks veroorzaakt. Het huidige hoge energieverbruik is een gevolg van de huidige staat van het gebouw: veel enkel glas, niet geïsoleerde daken en wanden. De kinderen gaven aan dat de school de oplossing van dit hoge energieverbruik zoekt in het verbeteren van gedrag (deuren dicht houden, bewust gebruik van elektriciteit). Maar ook het nemen van goedkope aanpassingen (spaarlampen, sensoren) werd genoemd. Ook zal de school langere termijn maatregelen onderzoeken, die wel flink duurder zijn maar wel veel effect zullen hebben op het energieverbruik. Gedacht wordt aan het isoleren van het gebouw en het gebruik van alternatieve verwarmingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld zonne-energie. Wethouder Feller was zeer onder de indruk van de kennis van de kinderen en de genomen acties.

Als afsluiting kregen de kinderen 's middags allen een lekkere warme kop thee of chocolademelk met een koekje, naast een film over het broeikaseffect en een uitleg over energiebesparing door leden van de ecowerkgroep van de school. Het was een nuttige, maar ook een hele leuke dag. Voor herhaling vatbaar.